Lilla Torg i Malmö med människor utanför restaurangbyggnadLilla Torg i Malmö är en av de platserna där mängden besökare har ökat sedan restauranger och barer fick lättade restriktioner. Foto: JoaLacerda/Shutterstock.com

Undersökningar

Sedan förra veckan får restauranger och andra uteställen hålla öppet längre på kvällen. Redan nu märks det att många fler går ut för att äta än när öppettiderna var begränsade. Tre presenterar siffrorna från den Nöjesindikator som mäter nätverksdatan i välbesökta nöjesstråk.

Sedan den 1 juni har restauranger och barer fått hålla öppet fram till 22.30 igen. Detta efter flera månader av hårdare restriktioner för sådana samlingsplatser.

Lättnaden syntes tydligt i besökarantalet bara över det första dygnet. Enligt Nöjesindikatorn från Tre var betydligt fler människor i omlopp på välbesökta platser mellan 18 och 22 på kvällen den 1 juni, jämfört med samma tid den 31 maj.

Fler gick på restaurang den 1 juni än den 31 maj

Stureplan i Stockholm stod för den första ökningen över detta dygn. 40 procent fler människor var i rörelse under tisdagskvällen den 1 juni jämfört med måndagskvällen den 31 maj.

På Kungsportsplatsen i Göteborg var motsvarande ökning 35 procent, så inte långt under den för Stureplan. Nytorget, som också ligger i Stockholm, hade 28 procents ökning över samma tid.

Malmös Lilla Torg var den av platserna i undersökningen som hade minst ökning från dagen innan lättnaderna till dagen efter, bara 2 procent.

Betydligt större ökning över en veckas tid

Tre har också jämfört datan mellan den 1 juni och tisdagen veckan innan, den 25 maj, när restriktionerna ännu var kvar. Här är det Kungsportsplatsen som sticker ut med en ökning på så mycket som 84 procent. 

På Stureplan var det 52 procent fler personer som var i omlopp från den ena veckan till den andra. 42 procent fler människor var i omlopp på Nytorget när öppningstiderna utökades.

Lilla Torg stod för en ökning på 38 procent. Där var skillnaden alltså betydligt större över en veckas tid än från den ena dagen till den andra.