Vad innebär 2G-kontantkort?

2G är det äldsta mobilnätet som finns i dag. Det används främst för telefonsamtal och för att skicka sms. Att surfa går inte så bra med 2G, eftersom hastigheten är för låg.

Det krävs inga speciella kontantkort för att använda 2G. De flesta kontantkort som stöder nyare mobilnät – 3G, 4G och 5G – stöder även 2G.

Det du måste tänka på är att bara vissa operatörer har ett aktivt 2G-nät. Ett kontantkort från en operatör utan 2G-nät stöder inte 2G. Det är alltså extra viktigt att du väljer rätt operatör om du vill ringa eller skicka sms med 2G. 

Tänk på! Alla operatörer erbjuder inte 2G. Var därför noga med att kolla upp vilka nät operatören har innan du köper kontantkortet.

Vad är kontantkort för GSM?

GSM är ett annat ord för 2G-nätet. Det står för globalt system för mobil kommunikation. Kontantkort för GSM är alltså samma sak som 2G-kontantkort.

Tips! Om du bara vill ringa och sms:a med kontantkortet kan du skaffa ett kontantkort utan surf.

När behöver jag ett kontantkort med 2G?

Du behöver ett kontantkort med 2G för att använda prylar som bara stöder 2G. Det är inte så vanligt i dag, men gäller en del äldre teknikprylar.

En del äldre mobiler har bara stöd för 2G. Har du en sådan mobil behöver du skaffa ett kontantkort hos en operatör som har ett 2G-nät.

Kontantkort med 2G krävs även till vissa hemlarm. Eftersom det inte behövs någon surf för kontantkort som ska användas till larm räcker 2G-nätet i det läget. Det finns också andra produkter där det är vanligt, såsom betalterminaler, värmepumpar och gps:er.

Tänk på! Vissa hemlarm och andra produkter kräver stöd för 2G/GSM och fungerar inte med nyare mobilnät.

För nyare teknik behöver du dock inte tänka på om operatören har 2G-nät eller inte. I och med att nya generationers mobilnät utvecklas för fullt kommer 2G-nätet användas mindre och mindre, och så småningom avvecklas helt.

Vilka operatörer har 2G-kontantkort?

Det är inte alla operatörer som erbjuder 2G i dag. De flesta har i stället fokuserat på att utveckla 3G och 4G. Några operatörer uppger dock att de har ett fungerande 2G-nät i dagsläget.

Operatörer som har ett aktivt 2G-nät och erbjuder kontantkort

  • Telia
  • Halebop
  • Tele2
  • Comviq
  • Telenor

Tips! Kolla operatörens täckningskarta för att se om de erbjuder 2G.

Är kontantkort med 2G gratis?

Nej, kontantkort med 2G är inte gratis. Simkortet du behöver är alltid gratis när du beställer dem online hos operatören. Men för att kortet ska fungera som kontantkort måste du fylla på med en prisplan för samtal och sms. Den prisplanen måste du betala för.

Du kan alltså inte använda 2G-nätet gratis, även om startpaketet du behöver för ditt kontantkort inte kostar något att beställa.

Var hittar jag billiga simkort till 2G-kontantkort?

Du kan beställa simkort hos den operatör som du vill skaffa kontantkort hos. Beställer du via hemsidan kostar det ingenting. Välj en operatör som har ett fungerande 2G-nät, så ska simkortet gå att använda med 2G.

Innan du väljer operatör kan du också jämföra deras olika prisplaner. På så sätt kan du hitta det billigaste kontantkortet som passar dig.

Vanliga frågor om 2g-kontantkort

Vad är 2G?

2G är det äldsta aktiva mobilnätet i Sverige. Det används dels för telefonsamtal och sms, dels för andra typer av trådlös kommunikation som inte kräver höga hastigheter.

Vad skiljer 2G och GSM?

Det är ingen skillnad på 2G och GSM. Det är två namn på samma mobilnät.

Vad används 2G-kontantkort till?

Kontantkort med 2G används främst till larmsystem. Även andra system du kommunicerar med kan använda 2G för att skicka aviseringar och andra signaler.

Vilka erbjuder 2G-kontantkort?

I dagsläget erbjuder Telia, Halebop, Tele2, Comviq och Telenor stöd för kontantkort med 2G. Beställer du ett kontantkort från någon av dessa operatörer kan du alltså välja att endast använda 2G-nätet.

Vad kostar ett 2G-kontantkort?

Själva simkortet kan du beställa hem gratis. Vad det sedan kostar att tanka det ser du i tabellen på sidan. Kostnaden beror helt enkelt på vilken typ av funktionalitet du vill ha på ditt kontantkort.

När avvecklas 2G-nätet?

Man planerar att 2G- och 3G-näten ska vara helt avvecklade senast i slutet av 2025. 3G-nätet har redan börjat stängas ner. Du kan läsa mer om detta på Post- och telestyrelsens hemsida.