Hitta bästa kontantkortet till ditt hemlarm

Ett kontantkort är nödvändigt för att ett larm i hemmet ska fungera. Larmet använder sig nämligen av mobilnätet för att meddela dig om något händer, antingen genom att ringa upp dig eller skicka sms.

Du behöver därför ett simkort att sätta in i larmet. Sedan kan du ladda det med ett kontantkort som innehåller samtal och sms.

Larmet behöver kontantkort för att

  • Ringa dig eller larmcentralen när larmet går, till exempel vid inbrott
  • Skicka sms till dig vid mindre akuta händelser, till exempel vid strömavbrott

Hur fungerar ett larm med kontantkort?

Du kan lägga in ditt telefonnummer i larmets inställningar för att bli meddelad om något händer. Du kan även lägga in telefonnumret till någon annan du litar på, till exempel en granne eller familjemedlem.

Om någonting sedan aktiverar larmet, till exempel vid inbrott, kommer larmet att ringa upp det nummer som finns inlagt. Samma sak händer om någon skulle avaktivera larmet.

Du kan också ställa in att larmet ska skicka sms vid händelser som är mindre akuta, till exempel om det blir strömavbrott.

Visste du? Kommunikation mellan olika maskiner kallas för telematik. Det är det som händer när ditt hemlarm ringer eller skickar sms till larmcentralen eller till din mobiltelefon.

Du kan välja att skaffa ett larm som är uppkopplat direkt till en larmcentral. Då kommer larmet även att ringa direkt dit om någonting händer. Det känns för många som den tryggaste lösningen.

Är larmet inte uppkopplat till larmcentral är det bara de privata numren som blir uppringda.

Vad ska jag välja för kontantkort till larm?

Du kan i princip välja vilket kontantkort du vill till ett hemlarm. Men eftersom larmet inte kommer att gå så ofta (förhoppningsvis, i alla fall) räcker det bra med ett billigt kontantkort.

Det finns några saker att tänka på när du ska hitta det bästa kontantkortet till ett larm. Fundera alltid igenom detta innan du bestämmer dig för vilket kontantkort du vill ha.

Viktigt för ett kontantkort till larm

  • Billigt kontantkort utan surf. Eftersom larmet bara behöver samtal och sms, rekommenderar vi ett kontantkort utan surf. Då kan du ofta komma billigt undan. Huvudsaken är att det finns tillräckligt med pengar på saldot att ringa och sms:a för.
  • Saldo med rörligt pris. Rörligt pris passar bra till hemlarm. Då laddar du kontantkortet med en viss summa, och pengar dras bara för varje samtal och sms. Det går att använda kontantkort med fria samtal och sms för ett fast pris, men det blir förmodligen dyrare eftersom larmet används så sällan.
  • Lång giltighetstid. Med längre giltighetstid kan du känna dig trygg med att kontantkortet alltid fungerar, samtidigt som du inte behöver fylla på kontantkortet särskilt ofta.
  • Stöd för 2G. Många larm kräver uppkoppling till 2G-nätet, eller GSM som det också kallas. Det är långt ifrån alla operatörer som har det. Var därför noga med att välja ett 2G-kontantkort till ett sådant larm. Stöder larmet 3G kan du skaffa vilket kontantkort som helst.
  • Bra täckning. Utan mobiltäckning fungerar inte larmet. Ta därför reda på vilka operatörer som har täckning där du bor, och vilken operatör som har bäst täckning. Tänk på att titta specifikt på 2G-täckningen om ditt larm kräver det.

Vilket simkort behöver jag till larm?

Du behöver ett simkort hos den operatör du vill skaffa kontantkort hos. Valet av operatör är därför det allra viktigaste att tänka på.

Vilken storlek på simkort du behöver spelar mindre roll. Operatörerna skickar nämligen med simkort i tre olika storlekar när du beställer ett startpaket till kontantkort. Därmed får du alltid hem den storlek du behöver.

Se till att ta bort pinkoden på simkortet

Många simkort är låsta med en pinkod. Den koden måste du ta bort för att simkortet ska fungera med ett larm. Medan pinkoden är kvar kan larmet nämligen inte kommunicera via simkortet.

Du tar bort pinkoden genom att sätta in simkortet i din mobiltelefon, gå in i simkorts-inställningarna och avaktivera pinkoden. Därefter kan du sätta in simkortet i larmet.

Skulle det inte gå att ta bort pinkoden på det sättet behöver du kontakta din operatör för att göra det.

Hur laddar jag kontantkortet till mitt larm?

Du laddar kontantkortet via operatörens app eller på deras hemsida. Det går till precis som när du laddar ett vanligt kontantkort till mobilen.

Väljer du lång giltighetstid behöver du inte fylla på kontantkortet särskilt ofta. Dock får det inte gå mer än ett år mellan laddningarna. Då avslutas nämligen kontantkortet. Larmet slutar då fungera och pengarna som finns kvar på saldot försvinner.

Tänk på! Kontantkortet måste laddas en gång per år för att fortsätta fungera, även om det finns saldo kvar.

Vill du inte riskera att larmet slutar fungera kan du prenumerera på laddning. Det innebär att kontantkortet fylls på automatiskt med jämna mellanrum.

Hos vissa operatörer räcker det med att använda larmet årligen för att kontantkortet ska fortsätta fungera. I så fall kan du testa ringa eller sms:a med larmet, så ska det fungera i ytterligare ett år utan att du behöver ladda det. Det här gäller dock inte för alla kontantkort.

Hur kollar jag saldo på larmet?

Det är också i appen eller på hemsidan som du kan se saldot på ditt larm. Även det går till på samma sätt som med andra typer av kontantkort.

Vanliga frågor om kontantkort till larm

Finns det speciella kontantkort till larm?

Nej, det finns inga speciella kontantkort till larm, utan du kan använda operatörernas vanliga kontantkort även till larm.

Vilket kontantkort är bäst till larm?

Ett kontantkort utan surf passar bra till larm, så länge operatören har täckning där larmet ska användas. Många larm kräver att kontantkortet har stöd för 2G.

Hur får jag ett billigt kontantkort till larm?

Det billigaste är att välja ett kontantkort med saldo och rörligt pris. Då dras bara pengar när samtal och sms faktiskt används. Med fast pris behöver du betala varje månad oavsett om larmet har använts eller inte.

Hur lång giltighetstid bör kontantkortet ha?

Ett års giltighetstid är bra för larm. Då behöver du bara ladda kontantkortet en gång per år för att larmet ska fortsätta fungera. De flesta kontantkort med rörligt pris har just ett års giltighetstid.

Vilka operatörer har kontantkort till larm?

Kontantkort från Telia, Halebop, Telenor, Tele2 och Comviq kan användas till larm som kräver 2G. Om larmet stöder 3G ska alla operatörers kontantkort fungera.

Vad är Telematik kontantkort?

Telematik kontantkort är en kategori av kontantkort som Telenor erbjuder till företag. Kontantkortet kan användas till bland annat larm, kortterminaler och avläsare. Ordet telematik betyder kommunikation mellan maskiner.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@kontantkort.se