Är du kanske på jakt efter ett kontantkort till ditt larm, men osäker på hur det fungerar och vilket slags kontantkort som passar bäst? Då har du kommit helt rätt. Här berättar vi nämligen allt du behöver veta om kontantkort till larm.

Hur fungerar kontantkort till larm?

Du kan lägga in ditt telefonnummer i larmets inställningar för att bli meddelad om något händer. Du kan även lägga in telefonnumret till någon annan du litar på, till exempel en granne eller familjemedlem. Om någonting sedan aktiverar larmet, till exempel vid inbrott, kommer larmet att ringa upp det nummer som finns inlagt. Samma sak händer om någon skulle avaktivera larmet.

Du kan också ställa in att larmet ska skicka sms vid händelser som är mindre akuta, till exempel om det blir strömavbrott.

Visste du? Kommunikation mellan olika maskiner kallas för telematik. Det är det som händer när ditt hemlarm ringer eller skickar sms till larmcentralen eller till din mobiltelefon.

Du kan välja att skaffa ett larm som är uppkopplat direkt till en larmcentral. Då kommer larmet även att ringa direkt dit om någonting händer. Det känns för många som den tryggaste lösningen.

Är larmet inte uppkopplat till larmcentral är det bara de privata numren som blir uppringda.

Därför behöver du kontantkort till larm

Ett larm använder sig av mobilnätet för att meddela dig om något händer, antingen genom att ringa upp dig, skicka sms eller meddela en larmcentral. Och för att larmet ska kunna koppla upp sig mot nätet behövs ett kontantkort. Det går givetvis även bra att skaffa abonnemang till ett larm, men med ett kontantkort är det lättare att anpassa användningen efter behov. Och med ett kontantkort finns det dessutom möjlighet att välja om det ska ingå surf eller ej.

Ett larm behöver ett kontantkort för att kunna

 • Ringa dig eller larmcentralen när larmet går, till exempel vid inbrott
 • Skicka sms till dig vid mindre akuta händelser, till exempel vid strömavbrott

Vilket kontantkort är bäst för larm?

Halebops kontantkort GO med 0 GB surf är bäst för larm, enligt våra rekommendationer. Det kan förvisso bero lite på vilken typ av larm du har, men vi tror att Halebops kontantkort GO nog kan uppfylla de flestas behov. Du laddar ett valfritt belopp mellan 50–500 kronor som du sedan kan använda att ringa, messa och surfa för. Behöver ditt larm en viss mängd surf är det bara att köpa till det på Halebops hemsida.

Halebop Go
 • Ladda valfritt saldo
 • Köp till surf vid behov
 • Ingen giltighetstid

Tänk på det här när du köper kontantkort till larm

Om du av någon anledning inte känner att Halebops kontantkort är något för dig kan du jämföra erbjudanden från de andra operatörerna som har kontantkort.

Det finns några saker som är extra viktiga att tänka på för att du ska hitta det bästa kontantkortet till ditt larm. Vi berättar allt du behöver veta här nedanför.

Ett larm behöver ett kontantkort som har

 • Låg surfmängd eller ingen surf alls. Har du ett larm som bara använder samtal och sms för att kontakta dig rekommenderar vi ett kontantkort utan surf. Använder larmet även surf brukar det vara tillräckligt att ladda kontantkortet med en låg surfmängd. Oavsett kommer du relativt billigt undan eftersom det är surfen som pressar upp priserna.
 • Saldo med rörligt pris. Rörligt pris passar bra till hemlarm. Då laddar du kontantkortet med en viss summa, och pengar dras bara för varje samtal och sms. Det går att använda kontantkort med fria samtal och sms för ett fast pris, men det blir förmodligen dyrare eftersom larmet används så sällan.
 • Lång giltighetstid. Med längre giltighetstid kan du känna dig trygg med att kontantkortet alltid fungerar, samtidigt som du inte behöver fylla på kontantkortet särskilt ofta.
 • Stöd för larmets teknik. Kolla upp vilka nätverk som larmet stödjer innan du väljer kontantkort.Eftersom landets operatörer håller på att lägga ner 3G- och 2G-näten kan det vara klokt att satsa på ett larm som stödjer 4G.
 • Bra täckning. Utan mobiltäckning fungerar inte larmet. Ta därför reda på vilka operatörer som har täckning där du bor, och vilken operatör som har bäst täckning.

Vilket simkort behöver jag till larm?

Operatörerna skickar alltid med simkort i tre olika storlekar när du beställer ett startpaket till kontantkort, så detta är inget du behöver fundera på. Däremot kan du behöva ta bort den pinkod som simkortet kan vara låst med när du får hem det. Så länge som pinkoden är kvar kan larmet nämligen inte kommunicera via simkortet.

Ta bort pinkoden på simkortet så här

 1. Sätt i simkortet i din mobil.
 2. Gå till simkortsinställningarna.
 3. Avaktivera pinkoden.
 4. Sätt in simkortet i larmet.
 5. Klart!

Skulle det inte gå att ta bort pinkoden på det sättet behöver du kontakta din operatör som kan hjälpa dig att inaktivera koden på simkortet.

Hur laddar jag kontantkortet till mitt larm?

Du laddar kontantkortet via operatörens app eller på deras hemsida. Det går till precis som när du laddar ett vanligt kontantkort till mobilen. Välj en prisplan som passar och fyll i de uppgifter som efterfrågas.

Tänk på att kolla upp giltighetstiden både på laddningen och själva kontantkortet. I regel avaktiverar operatörerna kontantkort som inte har laddats eller använts under de senaste 12 månaderna. Larmet slutar då fungera och pengarna som finns kvar på saldot försvinner.

Tips! För att minimera risken att saldot tar slut och larmet slutar fungera kan du ofta välja att prenumerera på kontantkortsladdningar. Det innebär att kontantkortet fylls på automatiskt med jämna mellanrum.

Det finns operatörer som säger sig ha slopat giltighetstider på sina kontantkort, men vi skulle rekommendera att du hör efter vad som gäller för säkerhets skull.

Hur kollar jag saldo på kontantkort till larm?

För att se saldot på ett kontantkort till larm loggar du in på ditt konto i operatörens app eller direkt på hemsidan. Tänk på att du i regel behöver registrera kontantkortet för att kunna se saldot. Och nu ska ju alla nya kontantkort registreras så det måste du fixa oavsett om du vill se saldot eller inte.

Vanliga frågor om kontantkort till larm

Finns det speciella kontantkort till larm?

Vissa operatörer har kontantkort som passar särskilt bra till enheter som larm, kameror och värmepumpar. Sådana kontantkort kan till exempel kallas telematik-kontantkort eller kontantkort för M2M-kommunikation (machine to machine). Men i de flesta fall kan du använda operatörernas vanliga kontantkort även till larm.

Vilket kontantkort är bäst till larm?

Halebop Go med 0 GB surf är bäst till larm, enligt vår bedömning. Högre upp på sidan kan du läsa varför vi tycker just det är det bästa.

Hur får jag ett billigt kontantkort till larm?

Du får ett billigt kontantkort till larm genom att jämföra flera erbjudanden. Tänk också på att välja ett kontantkort med saldo och rörligt pris. Eftersom du i regel inte behöver så mycket surf, om du behöver någon överhuvudtaget, kommer du automatiskt billigare undan.

Hur lång giltighetstid bör kontantkortet ha?

Försök hitta ett kontantkort med så lång giltighetstid som möjligt, gärna minst ett år.

Ska jag ha köpa surf till kontantkort för larm?

Om du ska ha surf på kontantkortet beror på om ditt larm kräver surf för att fungera eller ej. Det finns olika varianter av larm, så kolla upp vad som gäller just för ditt. Om larmet behöver surf är det dock i regel inga stora mängder som krävs.