Registrera kontantkort

Från och med den 1 augusti 2022 måste alla nya kontantkort registreras för att fungera. Det gäller kontantkort till mobilen såväl som till mobilt bredband. Operatörerna får dock fortsätta erbjuda kontantkortsladdningar till kontantkort som är köpta före den 1 augusti 2022, men bara fram till och med den 1 februari 2023. Så för att du ska kunna fortsätta använda ditt kontantkort måste du registrera det innan dess.

Varför måste jag registrera kontantkortet?

Det är vanligt att oregistrerade kontantkort används i samband med kriminell verksamhet, vilket gör att till exempel polis och åklagare riskerar att gå miste om viktig information. Regeringen har infört kravet på registrerade kontantkort för att helt enkelt effektivisera de brottsbekämpande myndigheternas arbete.

Vilka uppgifter ska jag registrera?

På din operatörs hemsida bör du hitta information om exakt vilka uppgifter du ska uppge när du registrerar ditt kontantkort, men enligt PTS (Post- och telestyrelsen) rör det sig framför allt om ditt namn och din postadress, ditt personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller annat identifieringsnummer samt numret som är knutet till ditt kontantkort.

Du ska även ange tidpunkten för registreringen, och sedan kommer dina uppgifter finnas tillgängliga hos din operatör från det datumet till och med ett år efter att du har avslutat din tjänst.

Hur ska jag med skyddad identitet göra?

Reglerna om registrerade kontantkort är fortfarande relativt nya, vilket innebär att varken vi eller Post- och telestyrelsen har svar på precis alla frågor. Men precis som PTS påpekar så betyder inte registreringsskyldigheten att dina uppgifter kommer offentliggöras på diverse nummerupplysningssajter eller liknande. Operatörerna har tystnadsplikt enligt lag för uppgifter om sina kunder och ska skydda de uppgifter du gett dem. Kontakta operatören för att säkerställa att dina personuppgifter hålls hemliga och inte lämnas ut till nummerupplysningsföretagen.

Har du skyddad identitet ska myndigheter och organisationer kunna stå som registrerad abonnent på ditt kontantkort. Är du osäker på hur du ska göra bör du rådfråga den myndighet eller organisation du har varit i kontakt med gällande skyddet av din identitet.

Hur registrerar jag mitt kontantkort?

Hur du går till väga för att registrera ditt kontantkort kan variera något beroende på vilken operatör du har, men i de flesta fall gör du det snabbt och enkelt direkt på operatörens hemsida. Du kan behöva logga in på ditt konto, men det är inte alltid det behövs. I vissa fall kan du även registrera kontantkortet via operatörens app.

Har du köpt kontantkortet online på hemsidan kan kortet redan vara registrerat, men har du köpt det hos en återförsäljare i butik måste du själv ansvara för registreringen. Är du osäker är det alltid bra att höra av sig till operatörens support för att få vägledning.

Kan jag registrera kontantkort utan BankID?

Hos de allra flesta operatörer måste du identifiera dig med BankID när du ska registrera ditt kontantkort via hemsidan. Men om operatören även säljer kontantkort i fysiska butiker eller via någon återförsäljare kan du i regel ta med dig en giltig id-handling dit och få hjälp med registreringen. Då räcker det alltså att du har körkort, pass eller id-kort.

Kan man registrera kontantkort om man är under 18 år?

Ja, hos de allra flesta operatörer går det bra att registrera sitt kontantkort även om man är under 18. Villkoren kan dock skilja sig något mellan operatörerna. Telia låter till exempel dig som är yngre än 18 men äldre än 16 registrera kontantkort, men bara med giltig legitimation i en fysisk Telia-butik. är du yngre än 16 måste en målsman registrera kontantkortet.

Hos Telenor får du registrera dig på ett eget kontantkort när du har fyllt 16, och vad vi kan se finns det inga särskilda regler för hur registreringen ska gå till. Comviqs nedre åldersgräns för att registrera kontantkort är 13 år.

Måste jag registrera kontantkort för alla slags enheter?

Registreringkravet gäller främst kontantkort som man använder för att ringa, sms:a och surfa. Kontantkort som används för vissa M2M-tjänster (Machine to Machine), till exempel larm, övervakningskameror och betalterminaler, är däremot undantagna från regeln. Men för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du hör av dig till din operatör och kollar vad som gäller.

Kan jag överlåta mitt kontantkort till någon annan?

Det går inte att bara överlåta ett kontantkort till någon annan utan att först göra en omregistrering av kontantkortet. Använder en person som inte står som registrerad abonnent ditt kontantkort är operatören skyldig att stänga av tjänsten. Exakt hur du går till väga för att omregistrera ett kontantkort framgår dock inte på operatörernas respektive hemsidor, så vi rekommenderar att du kontaktar din operatör och frågar hur du ska göra.

Här registrerar du ditt kontantkort

Här nedanför har vi samlat länkar till alla operatörers registreringssidor. Klicka bara på den operatör du vill registrera ditt kontantkort hos.