Registrera kontantkort

Alla kontantkort måste registreras för att kunna laddas och användas, och det gäller både kontantkort till mobilen och till mobilt bredband. På den här sidan berättar vi varför registreringskravet har införts, vilka uppgifter du ska registrera och hur du gör om du saknar personnummer eller har skyddad identitet.

Varför måste jag registrera kontantkortet?

Regeringen har infört kravet på registrerade kontantkort för att effektivisera och underlätta de brottsbekämpande myndigheternas arbete. Man har nämligen sett att oregistrerade kontantkort har använts flitigt i samband med kriminell verksamhet och för att undanhålla information, vilket man i och med kravet hoppas på att kunna motverka.

Måste man registrera ett gammalt kontantkort?

Ja, oavsett när du köpte ditt kontantkort måste du registrera det om du inte redan har gjort det. Om du köpte kontantkortet online är det förmodligen redan registrerat, men det skadar inte att kolla upp det för säkerhets skull. Registrerar du inte kontantkortet kan du som sagt inte använda det.

Vilka uppgifter ska jag registrera?

På din operatörs hemsida bör du hitta information om exakt vilka uppgifter du ska uppge när du registrerar ditt kontantkort, men enligt PTS (Post- och telestyrelsen) rör det sig framför allt om ditt namn och din postadress, ditt personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller annat identifieringsnummer, samt numret som är knutet till ditt kontantkort.

Du ska även ange tidpunkten för registreringen, och sedan kommer dina uppgifter finnas tillgängliga hos din operatör från det datumet till och med ett år efter att du har avslutat din tjänst.

Kan man registrera kontantkort utan personnummer?

Det ska gå att registrera ett kontantkort utan svenskt personnummer, men då behöver du istället ha ett samordningsnummer, organisationsnummer eller något annat slags identifieringsnummer.

Tänk på! Vi rekommenderar dig som vill köpa och registrera ett kontantkort men saknar personnummer att kontakta operatören det gäller direkt för att höra hur du ska gå till väga. Det har uppstått problem på flera håll när det gäller just registrering med andra identifieringsnummer än personnummer, även hos operatörer där det ska vara möjligt. 

Har du ett utländskt personnummer och vill köpa ett svenskt kontantkort bör du kunna identifiera dig med giltig id-handling, som kökort, pass eller nationellt id-kort. Det kan hända att du då behöver ta med dig dina id-handlingar till en av operatörens fysiska butiker eller återförsäljare (det är ju dock inte alla operatörer som har det) och få hjälp med registreringen på plats. Men det finns även operatörer som ger dig möjlighet att registrera ditt kontantkort direkt på hemsidan med utländskt foto-id.

Hur registrerar man kontantkort med skyddad identitet?

Reglerna om registrerade kontantkort är fortfarande relativt nya, vilket innebär att varken vi eller Post- och telestyrelsen har svar på precis alla frågor. Men precis som PTS påpekar så betyder inte registreringsskyldigheten att dina uppgifter kommer offentliggöras på diverse nummerupplysningssajter eller liknande. Operatörerna har tystnadsplikt enligt lag för uppgifter om sina kunder och ska skydda de uppgifter du gett dem. Kontakta operatören för att säkerställa att dina personuppgifter hålls hemliga och inte lämnas ut till nummerupplysningsföretagen.

Har du skyddad identitet ska myndigheter och organisationer kunna stå som registrerad abonnent på ditt kontantkort. Är du osäker på hur du ska göra bör du rådfråga den myndighet eller organisation du har varit i kontakt med gällande skyddet av din identitet.

Hur registrerar jag mitt kontantkort?

Hur du går till väga för att registrera ditt kontantkort kan variera något beroende på vilken operatör du har, men i de flesta fall gör du det snabbt och enkelt direkt på operatörens hemsida. Du kan behöva logga in på ditt konto, men det är inte alltid det behövs. I vissa fall kan du även registrera kontantkortet via operatörens app.

Köper du kontantkort online är det ofta redan registrerat

Har du köpt kontantkortet online på operatörens hemsida kan kortet redan vara registrerat, men har du köpt det hos en återförsäljare i butik måste du själv ansvara för registreringen. Är du osäker är det alltid bra att höra av sig till operatörens support för att få vägledning.

Kan jag registrera kontantkort utan BankID?

Hos de allra flesta operatörer måste du identifiera dig med BankID när du ska registrera ditt kontantkort via hemsidan. Men om operatören även säljer kontantkort i fysiska butiker eller via någon återförsäljare kan du i regel ta med dig en giltig id-handling dit och få hjälp med registreringen. Då räcker det alltså att du har körkort, pass eller id-kort.

Kan man registrera kontantkort om man är under 18 år?

Ja, hos de allra flesta operatörer går det bra att registrera sitt kontantkort även om man är under 18. Villkoren kan dock skilja sig något mellan operatörerna. Telia låter till exempel dig som är yngre än 18 men äldre än 16 registrera kontantkort, men bara med giltig legitimation i en fysisk Telia-butik. 

Hos Telenor får du registrera dig på ett eget kontantkort när du har fyllt 16, och vad vi kan se finns det inga särskilda regler för hur registreringen ska gå till. Comviqs nedre åldersgräns för att registrera kontantkort är 13 år.

Uppfyller du inte operatörens ålderskrav måste en målsman registrera kontantkortet åt dig. Målsmannen kan sedan stå registrerad på kontantkortet fram tills att du fyller 18 år.

Måste jag registrera kontantkort för alla slags enheter?

Registreringkravet gäller främst kontantkort som man använder för att ringa, sms:a och surfa. Kontantkort som används för vissa M2M-tjänster (Machine to Machine), till exempel larm, övervakningskameror och betalterminaler, är däremot undantagna från regeln. Men för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du hör av dig till din operatör och kollar vad som gäller.

Kan jag överlåta mitt kontantkort till någon annan?

Det går inte att bara överlåta ett kontantkort till någon annan utan att först göra en omregistrering av kontantkortet. Använder en person som inte står som registrerad abonnent ditt kontantkort är operatören skyldig att stänga av tjänsten. Exakt hur du går till väga för att omregistrera ett kontantkort framgår dock inte på operatörernas respektive hemsidor. Vi rekommenderar därför att du kontaktar din operatör och frågar hur du ska göra.

Här registrerar du ditt kontantkort

Här nedanför har vi samlat länkar till alla operatörers registreringssidor. Klicka bara på den operatör du vill registrera ditt kontantkort hos.

Hallons registreringssida verkar vara ur funktion, så om du behöver vägledning rekommenderar vi att du kontaktar supporten.

Hur vet jag om mitt kontantkort är registrerat?

Du hittar vanligtvis all information om ditt kontantkort (till exempel om det är registrerat eller ej, hur lång giltighetstid och hur mycket pengar som är kvar) på Mitt konto eller Mina sidor på operatörens hemsida eller i deras app.