Så väljer du rätt kontantkort till ditt barn

Att köpa kontantkort till ett barn är lite annorlunda än att köpa kontantkort till en vuxen. Det är fortfarande behovet som styr vilket kontantkort som passar bäst. Men för ett barn handlar det om mer än att bara ha möjligheten att surfa var man vill, utan om trygghet.

Att tänka på när du väljer kontantkort till barn

 • Alltid tillgängliga samtal och sms. För att vara säker på att barnet alltid kan nå dig är det bra om kontantkortet har fria samtal och sms. Dock kan behovet förstås variera beroende på hur mycket barnet ringer och sms:ar.
 • Fast pris. Med fast pris riskerar ni inte att laddningen tar slut mitt i månaden. Är priset rörligt är det lätt hänt att pengarna går åt snabbare än väntat. Hos vissa operatörer kan du dock lägga till ett par nummer som går att ringa även när saldot är slut.
 • Lagom mycket surf. Surfen är avgörande för vilka aktiviteter barnet kan göra på mobilen, och hur länge. Där kan du och ditt barn prata ihop er om vilken surfmängd som är lagom.
 • Bra täckning. Varken samtal eller surfmängd spelar någon roll om barnet inte har mobiltäckning. Välj kontantkort hos en operatör som har bra täckning där ditt barn kommer att vistas på egen hand.
 • Lågt pris. Så länge du får med alla bitarna ovan vill du förstås också ha det lägsta priset på kontantkortet. Kontantkort är både billiga och lätta att justera i jämförelse med mobilabonnemang.

Undvik risker för dyra appköp eller betalsamtal

Har ditt barn en smartphone finns det en appbutik på telefonen, till exempel Apple Store eller Google Play. Se till att barnet inte kan köpa appar och tjänster därifrån på egen hand, utan att du som förälder är med.

Appbutiker brukar kopplas till ett konto eller betalkort. För att genomföra ett köp behöver du då ange lösenordet till kontot eller kortet. Håll det lösenordet hemligt för ditt barn, så undviker du risker för dyra, oplanerade köp.

Samtal som kostar mer än vad som ingår i kontantkortet går inte att ringa om kontantkortet saknar saldo. Därför kan du välja ett kontantkort med fast pris till ett barn, i stället för att ladda det med pengar. Operatörer erbjuder även olika spärrtjänster om du behöver det.

Vilket är det bästa kontantkortet för barn?

Hallons kontantkort med 8 GB surf är bäst för barn just nu, enligt vår bedömning. Priset är bland de lägsta på marknaden, och förutom mycket surf för pengarna får ditt barn även fria samtal och sms. Hallons kontantkort är dessutom enkla att ladda, och om 8 GB skulle kännas för mycket eller för lite finns många olika surfnivåer att välja mellan.

Om Hallons kontantkort inte känns helt rätt för dig och ditt barn kan du snabbt och smidigt jämföra andra alternativ med hjälp av tabellen högst upp på sidan. Här nedanför berättar vi vilka faktorer som är extra viktiga att tänka på.

Vilket är det billigaste kontantkortet för barn?

Comviq 0.5 GB är det billigaste kontantkortet för barn just nu (kontrollerat 2024-04-13). Kostnaden är 45 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Comviq

Vilket kontantkort behövs till GPS-klocka för barn?

GPS-klocka används av många föräldrar som vill hålla koll på var barnen befinner sig. Klockan skickar ut signaler så att du kan följa barnets position via din mobiltelefon. Barnet kan också ringa eller skicka meddelanden med klockan om det snabbt behöver få tag i dig.

Kontantkortet behöver ha surf om du ska kunna använda GPS-funktionen på klockan. Däremot räcker det ofta med små mängder data. Ett tips är att testa er fram första månaden och mäta hur mycket surf som går åt. 

Kortet bör också innehålla samtal och sms så att du och barnet snabbt kan nå varandra.

Tänk på! Till många GPS-klockor behövs ett kontantkort hos en operatör som har ett 2G-nät.

Det behövs i regel ett 2G-kontantkort för att det ska fungera med klockan. GPS-klockor kopplar nämligen upp sig till 2G-nätet, även kallat GSM-nätet. Det är inte alla operatörer som har ett sådant nät. Det är därför viktigt att du kollar upp operatörens täckning i 2G innan du köper ett kontantkort till en GPS-klocka.

Men det finns även GPS-klockor som stödjer 4G. I sådana fall kan du använda ett 4G-kontantkort. Du bör alltid dubbelkolla med operatören om deras kontantkort är kompatibla med GPS-klockan du vill använda kortet till.

Nyare GPS-klockor kan även ha e-sim. Det innebär att simkortet är inbyggt i klockan, och att du därmed inte behöver ett fysiskt simkort. I så fall ska du välja kontantkort hos en operatör som stödjer e-sim och ladda prisplanen på det inbyggda simkortet.

Hur mycket surf behövs på kontantkort för barn?

Precis som för vuxna ser barns surfbehov väldigt olika ut. En del barn ägnar stor del av sin fritid framför skärmen, medan andra bara använder internet när de måste. Utgå från vad ditt barn gillar att göra på nätet och vad surfen främst kommer att användas till. 

Ett kontantkort är också ett sätt för dig att påverka ditt barns surfande. Du kan alltså ladda kortet med den datamängd som du tycker är lagom för ditt barn att använda under en månad. Det kan då bli en övning för barnet att få den surfen att räcka hela månaden – lite som en månadspeng är en träning i att hushålla med pengar.

Finns kontantkort för barn utan surf?

Ja, det finns kontantkort utan surf. Har man ett sådant kontantkort kan man bara ringa och sms:a med telefonen. Det är ett bra alternativ om du vill att barnet alltid ska kunna nå dig, men inte behöver ha tillgång till internet på mobilen.

Ska jag välja abonnemang eller kontantkort till mitt barn?

Många operatörer har särskilda erbjudanden på mobilabonnemang för barn. Men i många fall kan kontantkort vara ett minst lika bra alternativ.

En stor fördel är att du själv har kontroll över kostnaderna. Du vet i förväg vad du betalar för kontantkortet, och avgör själv när det ska laddas igen. Då väljer du också om du vill ladda samma prisplan eller byta till någon annan.

Tänk på! Kontantkort är ett billigt och mer flexibelt alternativ till abonnemang.

Dessutom kostar ett kontantkort ofta mindre än ett motsvarande abonnemang. Det beror på att mobilabonnemang ofta kommer med extra tjänster och erbjudanden hos operatören. Men för ett barn behöver inte sådana erbjudanden vara lika intressanta.

Ett kontantkort med fast pris hindrar även dyra betalsamtal, eftersom inga pengar finns laddat på kortet.

Fördelar med att välja kontantkort till barn

 • Full kontroll på barnets telefonräkning. Ett kontantkort betalar du i förväg, och vid varje laddning är det du som väljer mängden surf, samtal och sms. Därmed riskerar du inte att kostnaderna skenar iväg. Med fast pris går det inte heller att ringa betalsamtal.
 • Ofta billigare än mobilabonnemang. Ett kontantkort med fast pris kostar oftast mindre per månad än motsvarande abonnemang. Om barnet bara behöver surf, samtal och sms och inga övriga tjänster kan det alltså vara en prisvärd lösning.
 • Ingen bindningstid eller uppsägningstid. Du är inte bunden till att ladda samma kontantkort igen om det inte passar dig och ditt barn. Det är enkelt att byta till en annan, bättre prisplan, eller till och med en annan operatör.
 • Pröva dig fram till barnens behov. Eftersom kontantkort är så enkelt att byta är det perfekt till barnets första telefon. Då kan ni pröva en viss mängd surf, samtal och sms under en månad. Passar den inte är det bara att byta prisplan.

Att själv behöva fylla på kontantkortet varje månad kan förstås vara en nackdel. Barnets möjlighet att ringa dig hänger då på att du inte glömmer bort att fylla på kontantkortet. Ni kan inte heller ta del av erbjudanden hos operatörer som är vanliga för abonnemang.

Nackdelar med kontantkort för barn

 • Du måste komma ihåg att fylla på. Med ett abonnemang fylls nästa månads laddning på automatiskt. Då finns inte risken att du glömmer att fylla på barnets mobil när laddningen tagit slut.
 • Inga familjeerbjudanden. En del operatörer har familjeerbjudanden, där priset blir lägre om flera i familjen skaffar abonnemang hos operatören. Det finns i dagsläget inget liknande för kontantkort. Det är också mer vanligt med kampanjer på mobilabonnemang än på kontantkort.

Kan ett barn beställa kontantkort själv?

Att beställa ett gratis startpaket för kontantkort bör inte vara några problem för barnet att göra själv. Om barnet däremot vill flytta över ett befintligt nummer kan det finns en åldersgräns.

För att sedan ladda kontantkortet digitalt behövs någon form av digitalt BankID. Om barnet har det bör det gå att ladda kontantkortet på egen hand, om inte operatören angett en viss åldersgräns. Har barnet inte BankID är det du som vårdnadshavare som behöver ladda kontantkortet.

Däremot kan det gå bra för barn under 18 år att ladda kontantkortet i butik. Men även där kan det finnas en skillnad mellan operatörer och återförsäljare.

Hur registrerar jag kontantkort till mitt barn?

Du kan registrera ditt barns kontantkort på dig som vårdnadshavare. Då kan du hålla koll på saldot och fylla på kontantkortet när det behövs, men barnet kan inte göra det själv.

Operatörerna kan ha olika villkor för vem som kan registrera kontantkortet. En del har åldersgräns på 18 år, andra på 16 år eller ännu lägre. Beroende på villkoren kan det alltså vara möjligt att registrera kontantkortet på barnet.

Vanliga frågor om kontantkort till barn

Vilka kontantkort är lämpliga för barn?

Kontantkort med fastpris och med fria samtal och sms är lämpliga för ett barn. På så sätt kan barnet alltid nå dig så länge kontantkortet är påfyllt. Surfmängden kan du anpassa efter barnets skärmtid.

Hur hittar jag ett bra kontantkort till mitt barn?

I vår tabell kan du hitta ett bra kontantkort till ditt barn. Du kan justera vilka kontantkort som visas efter vad du vill att kontantkortet ska innehålla.

Vad ska ett kontantkort för barn innehålla?

Ett bra kontantkort ska innehålla den surfmängd som passar för hur barnet använder internet. Är kontantkortet till en mobiltelefon bör det alltid ha samtal och sms tillgängliga, så att barnet kan nå dig.

Är kontantkort bättre för barn än mobilabonnemang?

Ur flera aspekter är kontantkort bättre för barn än mobilabonnemang. Det är billigare, lättare att byta, och du som vårdnadshavare kan styra när och hur mycket du laddar kortet.

Går det att köpa mobiltelefon med kontantkort till barn?

Ja, du kan köpa både mobiltelefon och kontantkort till barn hos flera operatörer.

Hur skaffar jag kontantkort till mitt barn?

Du kan beställa och ladda ett kontantkort till ditt barn via operatörens hemsida.

Finns kontantkort till smartwatch som passar till barn?

Ja, kontantkort går att använda till smartwatch. Kontantkort kan vara en billigare lösning till ett barns smartwatch än mobilabonnemang.

Kan jag ladda kontantkort på en GPS med simkort?

Ja, men oftast krävs att du skaffar kontantkortet hos en operatör som har ett aktivt 2G-nät. Många GPS:er fungerar nämligen bara med 2G.