Finns det gratis kontantkort?

Det är gratis att beställa kontantkort när du gör det online på operatörens hemsida, men sedan måste du ladda kortet för att kunna ringa, skicka meddelanden och surfa med din mobil eller någon annan enhet.

Köper du kontantkort i någon av operatörens fysiska butiker, eller hos en återförsäljare får du däremot betala för det. Om du beställer online får du förvisso vänta någon dag eller två på att få hem simkortet i ett så kallat startpaket, men har du inte mer bråttom än så är det helt klart mer fördelaktigt att beställa kontantkort gratis på nätet.

Men för att klargöra så är det inte kontantkortet som är gratis, utan själva beställningen av det.

Du får hem simkort och nummer helt gratis

När du beställer kontantkort på operatörens hemsida får alltså du hem ett simkort som du placerar i din mobil eller en annan enhet, och om du har valt att få ett nytt nummer får du även med det i paketet. Kontantkortet är ”tomt” när du får det, så för att kunna använda det måste du sedan ladda kontantkortet. Men hur mycket du vill ladda för bestämmer du helt själv.

Hos oss kan du enkelt jämföra kontantkort och olika prisplaner för att hitta det bästa alternativet just för dig. Om du har svårt att välja kan du även kolla in vilka kontantkort vi rekommenderar för olika typer av användare.

Hos vilka operatörer kan jag beställa kontantkort gratis?

Du kan beställa kontantkort gratis hos alla de operatörer som erbjuder kontantkort. Högst upp på sidan ser du vilka operatörer det rör sig om, men vi gör även en liten sammanställning här nedanför. Tabellen visar vilka operatörer som erbjuder gratis kontantkort för mobilen och vilka som även erbjuder gratis kontantkort för mobilt bredband.

Operatörer som erbjuder gratis kontantkort

OperatörFör mobilenFör mobilt bredband
ComviqJaJa
HalebopJaNej
HallonJaJa
TelenorJaJa
TeliaJaJa

Om du beställer kontantkort för mobilt bredband på operatörens hemsida får du, precis som när du beställer till mobilen, hem ett simkort helt kostnadsfritt. Simkortet placerar du antingen direkt i enheten (om enheten har simkortsplats), i en router eller i ett modem.

Visste du? Från och med den 1 augusti 2022 måste alla nya kontantkort registreras för att fungera. Det gäller kontantkort både till mobilen och mobilt bredband. Operatörerna erbjuder laddningar även till kontantkort som köptes före den 1 augusti, men bara fram till och med den 1 februari 2023. Så registrera ditt kontantkort så snart som möjligt.

När du beställer abonnemang för mobilt bredband kan du i vissa fall välja till en router (dock med bindningstid), men den möjligheten är sällsynt när det gäller mobilt bredband kontant. Så om du behöver en router för att kunna använda bredbandet med kontantkort får du troligtvis fixa det själv.

Vilken operatör med gratis kontantkort är bäst?

Vilken operatör som är bäst just för dig beror på dina behov och önskemål. Det är lätt hänt att välja den som är billigast, men tänk på att operatören även ska uppfylla dina övriga krav. Det du ska titta lite extra på är till exempel operatörens täckning i nätet där du bor, utbudet av kontantkortsalternativ, hur mycket surf du får för pengarna och kundtjänstens omfattning.

Enligt oss är Comviqs kontantkort svårslaget och passar bra för de allra flesta användare. Hallons kontantkort är inte riktigt lika vassa när det gäller täckning och kundtjänst, men utbudet är bra och här hittar du även marknadens absolut lägsta priser.

Ladda kontantkortet för att kunna ringa, sms:a och surfa

När du får hem ditt tomma kontantkort behöver du som sagt ladda på en summa pengar för att kunna ringa, sms:a och surfa. Du kan välja mellan många olika prisplaner och ta den som matchar både budget och behovet av samtal sms och surf. Ju högre surf du väljer desto högre blir också priset, men välj en surfmängd som motsvarar din förbrukning. Det blir mest prisvärt i längden.

Osäker på hur mycket surf du behöver på kontantkortet? Med hjälp av kalkylatorn här nedanför kan du enkelt räkna ut hur många gigabyte surf som motsvarar din internetanvändning.

Se hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Prisplanen gäller i cirka 30–31 dagar beroende på vilken operatör du väljer. Vill du byta prisplan för ditt kontantkort behöver du inte beställa ett nytt kontantkort utan du byter bara genom att ladda på en ny prisplan.

Sammanfattning

Att beställa kontantkort är alltid gratis om du gör det direkt på operatörens hemsida, och du får då hem ett simkort (eventuellt även ett nytt nummer) som knyter dig till operatören. För att kunna ringa, sms:a och surfa måste du dock ladda kontantkortet med en av operatörens prisplaner, och vilka prisplaner du har att välja mellan ser du i vår jämförelse av kontantkort eller på operatörernas hemsidor.

Man kan alltså säga att det är beställningen av kontantkortet och avtalet med operatören som är gratis, och inte kontantkortet i sig.

Vanliga frågor om gratis kontantkort

Är det alltid gratis att beställa kontantkort?

Ja, om du beställer kontantkort på operatörens hemsida är det alltid gratis.

Vad får jag när jag beställer gratis kontantkort?

När du beställer kontantkort på operatörens hemsida får du hem ett ett simkort, och ett nytt nummer om du har valt det. Kontantkortet är ”tomt” när du får det, så för att kunna använda det måste du ladda på en prisplan.

Kan jag använda kontantkortet gratis?

Nej, för att använda kontantkortet, det vill säga ringa, sms:a och surfa, måste du ladda på en summa pengar. Men det finns många olika prisplaner att välja mellan, så hur mycket du vill betala bestämmer du själv.

Kan jag beställa kontantkort för mobilt bredband gratis?

Ja, om du beställer mobilt bredband kontant på operatörens hemsida får du hem ett simkort helt gratis.