Så väljer du rätt kontantkort till mobilt bredband

Du hittar ett billigt kontantkort till mobilt bredband genom att jämföra dina olika alternativ. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte bara försöka hitta det absolut billigaste kontantkortet, utan även tänka på vilket erbjudande som stämmer bäst överens med dina önskemål.

Tänk på följande när du jämför operatörernas erbjudanden i jämförelsetabellen

  • Välj surfmängd efter dina behov. Köp inte mer surf än du gör av med, men köp heller inte för lite – det kan bli dyrt i längden. För att få en uppfattning om vilken surfpott som passar dig bäst kan du kolla hur din förbrukning av surfdata har sett ut den senaste månaden och basera ditt köp av kontantkort på det.
  • Kolla operatörens täckning i ditt område. Bor du i en större stad brukar de flesta operatörer kunna erbjuda bra täckning. Om du däremot bor i en mindre stad eller ute på landsbygden kan det skilja sig mellan de olika operatörerna. Du hittar ofta en täckningskarta på operatörernas egna hemsidor.
  • Se hur lång giltighetstid kontantkortet har. De flesta kontantkort har en giltighetstid på 12 månader efter senaste laddningen, vilket innebär att du måste ladda minst en gång om året. Hos vissa operatörer räcker det med att kontantkortet används för utgående trafik minst en gång om året.

Tänk på! Vissa kontantkort har även en giltighetstid när det gäller förbrukning av pengarna som du laddat ditt kontokort med.

Vilket är det bästa kontantkortet till mobilt bredband?

Hallon 200 GB är bästa kontantkortet till mobilt bredband just nu, enligt vår bedömning. Du får absolut mest surf för pengarna hos Hallon, och om 200 GB skulle kännas lite mycket finns det flera andra surfnivåer att välja mellan.

Vad är skillnaden mellan kontantkort och abonnemang till mobilt bredband?

Den största skillnaden mellan kontantkort och abonnemang till ett mobilt bredband är att du med ett kontantkort inte binder dig till en viss prisplan under en bestämd period. 

Vilket som är det bästa alternativet just för dig beror till stor del på dina surfvanor. För dig som inte använder så mycket surf och själv vill styra över hur och när du vill använda ditt mobila bredband, kan ett kontantkort vara ett bra val. För dig som surfar mycket och vet att du regelbundet kommer använda ditt mobila bredband, är ett abonnemang ofta ett mer prisvärt alternativ.

Hur fungerar kontantkort med mobilt bredband?

Ett kontantkort till mobilt bredband laddas ungefär på samma sätt som ett kontantkort till en mobiltelefon. När du har valt en operatör och ett erbjudande som matchar dina önskemål och behov, beställer du ett simkort som du sedan placerar i din enhet. Kontantkortet laddar du sedan med den surfmängd du har valt.

En del operatörer, till exempel Telia, erbjuder dig även möjligheten att själv välja hur lång period du vill att kontantkortet ska laddas för. Det vanligaste är att ladda för en månad i taget, men du kan även välja att ladda ditt kontantkort för ett dygn, en vecka eller ett halvår.

Tips! Du kan i vissa fall även ladda för flera perioder samtidigt som då adderas till varandra.

Behöver jag en router för att kunna använda kontantkort i mobila bredband?

Om du ska använda ditt kontantkort och mobila bredband på en enhet som inte har ett inbyggt simkortsfack, kan en USB-sticka eller en router behövas för att koppla upp sig på nätet. En router behövs även om ni är fler som ska koppla upp er samtidigt.

Finns kontantkort med 4G för mobilt bredband?

Ja, alla kontantkort för mobilt bredband stödjer 4G. Allt fler operatörer börjar även lansera 5G-kontantkort så vi kommer förmodligen även se ett större utbud av mobilt bredband kontant med 5G inom en relativt snar framtid.

Vilka är fördelarna med kontantkort?

Ett kontantkort till mobilt bredband kan som sagt passa dig som inte förbrukar så mycket surfdata, men det finns även fler fördelar.

  • Bättre koll på kostnaderna. Med kontantkort till ditt mobila bredband får du större möjlighet att själv bestämma över ditt surfande varje månad, och du vet exakt hur stor räkningen blir. Till skillnad från att ha ett abonnemang till ditt mobila bredband, betalar du med ett kontantkort bara för det du använder och slipper övriga kostnader.
  • Frihet att välja själv. Kontantkort till mobilt bredband passar även bra för dig som vet att du bara kommer använda ditt mobila bredband under vissa perioder. Du kanske inte behöver ditt mobila bredband under sommarmånaderna? Då behöver du heller inte betala för det.
  • Lätt att byta prisplan och operatör. Till skillnad från ett abonnemang har ett kontantkort aldrig några bindningstider. Det gör det lättare för dig att ändra din prisplan om du till exempel efter ett tag upptäcker att du behöver ändra din surfpott. Det blir även enklare för dig som kund att byta operatör om du inte skulle vara nöjd.

Kostar det något att beställa kontantkort till mobilt bredband?

Om du väljer ett startpaket där det bara ingår ett simkort, är det ofta helt gratis med kontantkort till mobilt bredband. Innehållet i startpaketen, och därmed även kostnaden, kan dock variera beroende på vilken enhet du ska surfa på. Ska du använda kontantkortet för att surfa på din dator kan du behöva köpa till ett USB-modem.

Tips! Köp startpaket direkt hos operatören. Hos en återförsäljare är det sällan gratis.

Kan jag använda mobilt bredband kontant till en surfplatta?

Ja, du kan använda mobilt bredband kontant till en surfplatta. I de flesta fall kan du då placera simkortet direkt i enheten, men saknar din enhet plats för ett simkort behöver du en router för att du ska kunna koppla upp dig mot nätverket. Vissa routrar har ett inbyggt modem och då kan du placera simkortet i routern, annars krävs en USB-sticka.

En router behövs även om ni är flera i hushållet som ska koppla upp er och surfa på nätet.

Tänk på! Kolla så att ditt modem eller din router är kompatibelt med nätverket.

Kan jag använda kontantkort till mobilt bredband utomlands?

De flesta kontantkort till mobilt bredband går bara att använda i Sverige. Ett fåtal operatörer kan dock erbjuda sina kunder att använda sitt kontantkort till mobilt bredband utanför Sveriges gränser, men då bara inom EU/EES. Ditt kontantkort måste då även vara registrerat.

Vanliga frågor om kontantkort till mobilt bredband

Finns det kontantkort till mobila bredband?

Ja, det finns kontantkort till mobila bredband. De passar perfekt för att användas i ett mobilt bredband när du inte kan eller vill använda en abonnemangslösning.

Vilken surfmängd behöver jag?

Vilken surfmängd du behöver beror på hur du använder kontantkortet. Du kan testa din användning genom att köpa ett kontantkort som du tror passar, och sedan byta om du förbrukar mer eller mindre än vad du först trodde.

Varför ska jag välja ett kontantkort till mitt mobila bredband?

Det främsta argumentet för att välja ett kontantkort till ett mobilt bredband är flexibilitet. Med ett kontantkort slipper du helt bindningstid och kan anpassa surfmängden efter ditt behov för tillfället. Det är perfekt under sommarmånaderna på resande fot eller i sommarstugan.

Kan jag använda mobilt bredband kontant utomlands?

Ja vissa operatörer erbjuder möjligheten att ta med sitt mobila bredband kontant utomlands. Det gäller främst på resor inom EU/EES, där du då ofta kan surfa precis som hemma (kan finnas vissa begränsningar).

Finns det kontantkort med 5G till mobila bredband?

Ja, Telenor ska erbjuda mobilt bredband kontant som stödjer 5G. Tänk på att du då måste ha en router som klarar av att ta in 5G-signaler.