Vad betyder kontantkort med fri surf?

Begreppet fri surf används på flera olika sätt. I regel betyder fri surf att surfmängden är så hög att du inte behöver fundera på om surfen ska räcka hela månaden eller inte.

Ofta används fri surf synonymt med obegränsad surf, det vill säga att du kan surfa så mycket du vill under en viss period. Men faktum är att det ofta finns en övre gräns även för obegränsad surf.

Tänk på! Fri surf är sällan helt obegränsad. För de flesta räcker ett kontantkort med 100–200 GB för att kunna surfa obekymrat.

Kontantkort innehåller i princip alltid en begränsad mängd surf. Däremot kan den surfmängden vara mycket hög. För de flesta räcker de högsta surfmängderna gott och väl för hela månaden, och fungerar därmed som fri surf.

Surfa fritt i mobilen under ett visst antal dagar

En del operatörer har erbjudanden om fri surf under ett visst antal dagar. Hos Comviq kan du till exempel boosta ditt kontantkort med fri surf under 24 timmar. Den surfen dras då inte från din vanliga surfpott.

Halebop har ett liknande erbjudande. Där kan du fylla på kontantkortet med obegränsad i surf under 1–3 dygn.

För att kunna ladda med sådan surf behöver du redan ha ett kontantkort hos operatören i fråga.

Tips! Hos Comviq och Halebop kan du köpa obegränsad surf för några dagar utan att det dras från din vanliga surfpott.

Kan jag surfa fritt på sociala medier?

Nej, surfar du på sociala medier dras detta från din surfpott. Telia har mobilabonnemang där du kan surfa fritt på sociala medier. Men detta gäller tyvärr inte deras kontantkort.

Kan jag surfa fritt i ett år?

Nej, ingen operatör låter dig surfa helt fritt under så lång tid som ett år.

Vilket är det billigaste kontantkortet med fri surf?

Vilket kontantkort som är billigast kan du se i tabellen ovan. Vill du ha fri surf ska du jämföra kontantkort med höga surfmängder. Den högsta surfmängden brukar vara mellan 100 och 200 gigabyte.

Tänk på! Kontrollera att operatören har god 4G-täckning där du bor innan du skaffar kontantkort.

Ett billigt kontantkort är förstås helt klart att föredra. Men tänk på att det billigaste inte alltid är det bästa. Till exempel behöver du kolla upp att operatören du vill skaffa kontantkort hos faktiskt har täckning där du ska använda kortet. Annars riskerar du att betala för ett kontantkort som inte fungerar.

Finns kontantkort med både fri surf och fria sms?

Ja, i princip alla kontantkort har fria sms. Det gäller även kontantkort med fri surf och höga surfmängder. Så länge kortet är laddat kan du alltså skicka hur många sms du vill.

Du kan även ringa fritt med nästan alla kontantkort på marknaden.

Gäller den fria surfen i resten av Europa?

Nej, det är sällan som din fria surf gäller i resten av Europa. De flesta operatörer har en gräns för vilken surfmängd du får ta med dig utomlands.

Många kontantkort fungerar bara inom Sverige. Men hos vissa operatörer kan du köpa särskilda kontantkort som är anpassade för dig som reser mycket.

Tips! Ta reda på om ditt kontantkort gäller utomlands innan du reser.

Inom EU och EES gäller fri roaming. Det innebär att mobilkunder kan ringa och sms:a precis som hemma när de reser, utan någon extra kostnad. Surf ingår dock inte i fri roaming. Där bestämmer operatörerna själva hur mycket surf du kan använda utomlands.

Finns kontantkort till bredband med fri surf?

För kontantkort till bredband gäller samma sak som för kontantkort till mobilen. Du kan skaffa riktigt höga surfmängder till mobilt bredband om du behöver. Helt obegränsad surf finns dock inte för kontantkort till bredband.

Om du mot förmodan skulle överskrida surfgränsen på ditt kontantkort går det att köpa till extra surf hos operatören.

Tänk på! Betala inte för mer surf än du behöver. Välj ett mobilt bredband som motsvarar den surfmängd du faktiskt använder.

Vanliga frågor om kontantkort med fri surf

Finns det kontantkort med fri surf?

Nej, i dagsläget finns det inget kontantkort med fri surf. Comviq har en ”boost” som ger dig obegränsat med surf under kort period, men det måste läggas till ett befintligt kontantkort.

Behöver jag fri surf?

Nej, du behöver antagligen inte fri surf. De flesta klarar sig med 100 GB om de inte använder telefonen till att streama ovanligt mycket film och serier. Om du inte vet hur mycket du förbrukar i dagsläget kan du testa ett kontantkort med en viss surfmängd och se om det räcker, och därefter uppgradera eller nedgradera.

Hur mycket surf får jag använda utomlands?

Hur mycket surf du får använda utomlands beror på ditt avtal. Inom EU brukar det finnas en särskild surfpott som är en viss procent av din totala surf. Utanför EU erbjuder ingen operatör kostnadsfri surf i dagsläget. Då får du i stället betala kostnaderna för roaming.

Är ett kontantkort med fri surf billigare än ett abonnemang?

I dagsläget finns det inga kontantkort med fri surf. De kontantkort som har mycket surf är dyrare än sina motsvarande mobilabonnemang. Anledningarna till att skaffa ett kontantkort är i stället att slippa bindningstid och avtal.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@kontantkort.se