Använda kontantkort utomlands

Om du kan använda ditt kontantkort utomlands eller inte beror bland annat på vilken operatör du har och vilket land du ska åka till. På den här sidan ska vi gå igenom hur det fungerar att använda kontantkort utomlands och vad du ska tänka på om du vill ringa från Sverige till utlandet. Vi tipsar även om sådant som kan vara bra att tänka på överlag när du planerar att ta med dig mobilen på utlandsresan.

Så fungerar kontantkort utomlands

För att kunna ringa och ta emot samtal med mobiltelefonen utanför Sveriges gränser måste din operatör ha ett avtal med minst en operatör i landet du ska åka till. Alla operatörer erbjuder inte kontantkort som fungerar utomlands. Däremot kan vissa erbjuda lösningar för dig som vill kunna ringa billigare från Sverige till ett annat land. 

Vad innebär roaming?

Roaming innebär helt enkelt att du kan koppla upp dig mot en annan operatörs mobilnät när du använder ditt svenska kontantkort eller abonnemang i landet du besöker. Enligt roamingavtalet som trädde i kraft 2017 får operatörerna inte ta ut några extra avgifter för roamingtjänster om de används inom EU. Med andra ord ska surf, samtal och sms inte kosta mer i ett annat EU-land än vad det gör i Sverige.

Hur fungerar kontantkort i länder utanför EU/EES?

I länder som inte omfattas av EU:s roamingregler kan operatörerna ta ut andra priser än de som ingår i ditt avtal, men du bör alltid få ett meddelande om vad det kan kosta att ringa, sms:a och surfa när du kommer till ett annat land.

I exempelvis Bosnien, Egypten, Israel, Schweiz, Thailand och Turkiet gäller inte EU:s roamingregler, så ska du resa till något av dessa länder bör du kolla operatörens prislistor för samtal, sms och surf utomlands. 

Tänk på! Reser du nära en landsgräns till ett land som inte omfattas av roamingreglerna, till exempel Grekland eller Turkiet, finns det risk att du kopplas upp mot fel mobilnät. Var därför observant på vilket nät som används.

Om du är på väg till Storbritannien är det bäst att du kontaktar din operatör och fråga vad som gäller i just det här fallet. Eftersom Storbritannien lämnade EU den 1 januari 2021 omfattas landet inte längre av roamingreglerna.

Ringa från Sverige till utlandet

Hittills har vi bara skrivit om hur det fungerar om man är utomlands och vill använda sitt kontantkort. Men du kanske är ute efter att kunna ringa eller messa från Sverige till ett annat land?

I så fall gäller inte roaming, utan då bör du besöka din operatörs hemsida och kolla upp prislistorna för så kallade utlandssamtal, det vill säga samtal från Sverige till utländska telefonnummer.

Comviq har bra erbjudanden på kontantkort för samtal och sms utomlands

Comviq har länge varit framstående när det gäller just kontantkort utomlands och erbjuder flera olika alternativ beroende på hur och var du planerar att använda ditt kontantkort.

Med kontantkortet Standard ringer du, sms:ar och mms:ar inom EU/EES till samma rörliga priser som du har i Sverige. För att använda kontantkortet utanför EU/EES måste du fylla på ditt saldo med pengar, så kallat +Saldo. Du kan fylla på fler +Saldo åt gången, detta har ingen giltighetstid.

Tänk på! Tankar du ditt kontantkort med Fastpris får du inget saldo eftersom fria samtal, sms och mms alltid ingår inom EU/EES. Förutom när det gäller Fastpris Mini.

Med kontantkortet Amigos ringer du relativt billigt till utlandet från Sverige. Till skillnad från ett kontantkort med Fastpris, behöver du med Amigos inte köpa till +Saldo. Ytterligare en variant är Amigos Allo, där 100 minuters samtal (fastpris) till Mellanöstern med omnejd, Nordafrika och EU/EES ingår. För andra internationella samtal behöver du tanka på +Saldo.

Andra operatörer med kontantkort som fungerar utomlands

Comviqs erbjudande är alltså bara ett exempel på hur kontantkort utomlands kan fungera. Operatörer som Telenor, Halebop och Telia erbjuder också kontantkort som du kan använda utomlands.

Telia har även tjänsten Till utlandet, som precis som namnet antyder kan passa dig som ringer mycket från Sverige till utlandet. 

Vilket kontantkort är bäst utomlands?

Vilket erbjudande som är bäst beror helt enkelt på hur du planerar att använda ditt kontantkort. Vi har till exempel utsett Comviqs kontantkort 40 GB till det bästa kontantkortet för att ringa utomlands, medan Telenors kontantkort med mellan 20 och 100 GB surf hamnar på första plats gällande just kontantkort för surf utomlands (inom EU).

Kan jag använda surfen på mitt kontantkort utomlands?

Du kan i regel surfa nästan precis som vanligt inom EU/EES. Enligt EU:s roamingregler ska det inte kosta mer att varken ringa, sms:a eller surfa i ett annat EU-land än vad det gör i Sverige.

Däremot finns det i regel vissa övre begränsningar gällande hur mycket surf du får förbruka som kan vara bra att kolla upp. Vilka surfbegränsningar som gäller kan variera beroende på vilken operatör det gäller men även vilken typ av kontantkort du har.

Tips! Om du överskrider surfbegränsningen ska du få ett meddelande av din operatör om datamängden är förbrukad och information om vad det kostar att köpa till extra.

Din operatör får begränsa din surfmängd om du betalar efter användning och priset för surf hemma i Sverige är lägre än 2 euro per GB. Gränsen är då minst den surfmängd du får om dividerar saldot på kontantkortet med 2 euro. 

Vad gäller utanför EU/EES?

Om du ska resa till ett land utanför EU/EES bör du kolla med din operatör vilka priser som gäller för surf i länder utanför EU. Här finns det nämligen ingen reglering av vad samtal och surf får kosta.

Eftersom det kan vara väldigt dyrt att surfa utanför EU kan du för säkerhets skull stänga av dataroaming för att undvika obehagliga överraskningar när du får fakturan. Har du en Iphone går du in på inställningar och vidare till mobilnät, där du sedan ska kunna slå av och på dataroaming. På en Android-mobil hittar du vanligtvis dataroaming under inställningar för mobila nätverk.

Kontantkortet fungerar utomlands under begränsad tid

Även om ditt kontantkort kan användas utomlands ska du tänka på att det bara gäller under viss tid, det vill säga om du tillfälligt besöker ett annat land. Om du planerar att vistas i landet permanent måste du skaffa ett kontantkort hos en lokal operatör.

Använder du kontantkortet mer utomlands än i Sverige under loppet av fyra månader räknas det som en permanent vistelse. Det innebär att priserna för surf, samtal och sms kommer att öka.

Tänk på det här när du vill använda mobilen utomlands

Innan du, din mobil och kontantkortet åker i väg på en resa finns det ett par saker som kan vara bra att ha med sig i bagaget. Nedan ser du en sammanfattning av de viktigaste punkterna, delvis inspirerad av Telekområdgivarna, och Post- och telestyrelsen.

  • Fundera på vad du ska använda kontantkortet till. Kom ihåg att det är skillnad på att använda ett kontantkort utomlands och ringa hem till Sverige, och att använda kontantkortet för att ringa från Sverige till utlandet. Vilket alternativ gäller för dig?
  • Ta reda på villkoren. Kolla med operatören om ditt kontantkort går att använda utanför Sveriges gränser, och ta samtidigt reda på hur villkoren ser ut för att använda mobiltelefonen i det land du ska besöka.
  • Utländska kontantkort fungerar inte i en operatörslåst mobil. Om du bestämmer dig för att köpa ett lokalt kontantkort i landet du besöker bör du försäkra dig om att mobilen inte är operatörslåst. Är den låst kan du inte använda ett utländskt kontantkort.
  • Stäng av dataroaming och röstbrevlåda. Om du reser utanför EU kan du hålla koll på kostnaderna genom att tillfälligt stänga av både dataroaming och röstbrevlådan.
  • Operatören kan begränsa surfmängden. Inom EU får operatörer i regel inte ta ut några extra avgifter för surf, men däremot har de rätt att begränsa surfmängden.
  • Alla trådlösa nätverk är inte säkra. Om du är ute på vift kan det vara lockande att ansluta sig till gratis wifi på diverse hotell och kaféer, men dubbelkolla så att det faktiskt är gratis. Du ska även vara försiktig med att överföra känslig data när du är ansluten till ett publikt nätverk.

Kan man tanka på sitt svenska kontantkort från utlandet?

Ja, du kan tanka på ditt kontantkort även om du befinner dig utomlands. Och i de flesta fall gör du precis som när du befinner dig i Sverige. På operatörernas respektive hemsidor (förslagsvis under rubriken Kontantkort, Ladda kontantkort eller Använda kontantkort utomlands) bör du hitta all nödvändig information om hur du går till väga.