Ska jag välja kontantkort eller abonnemang?

Välj kontantkort om du vill vara så flexibel som möjligt, och välj abonnemang om du behöver mycket surf och använder din mobil eller ditt mobila bredband regelbundet. På den här sidan berättar vi mer om vad du kan tänka på när du väljer mellan kontantkort och abonnemang, och vilka för- och nackdelar som finns med respektive alternativ.

Då ska du välja kontantkort

Du som kanske bara använder mobilen eller ditt mobila bredband under vissa perioder kommer förmodligen uppskatta flexibiliteten du får med ett kontantkort (ja, det finns även kontantkort till mobilt bredband). Du betalar för surf, samtal och sms i förskott genom att ladda kontantkortet med en viss summa pengar, och så länge det finns pengar kvar på kortet kan du surfa, ringa och messa.

Ett kontantkort kan även passa dig som inte har så stora surfbehov, utan kanske främst vill ha några gigabytes för att kunna lyssna på musik då och då och läsa nyheterna. Förbrukar du mycket data varje månad är det mer prisvärt med ett abonnemang.

Kontantkort passar bäst för dig som

  • Inte vill binda dig till ett avtal med en operatör.
  • Vill ha full koll på dina utgifter för samtal, sms och surf.
  • Inte har så stora surfbehov.
  • Har betalningsanmärkningar och därför inte får skaffa abonnemang.

Tänk på giltighetstiden

En kontantkortsladdning har i regel en giltighetstid på 30 dagar, så efter det, eller när pengarna är slut, måste du ladda kortet igen för att kunna använda det. Själva kontantkortet har också en giltighetstid, och den är i princip alltid 12 månader. Så för att operatören inte ska avaktivera kontantkortet och ta ditt nummer ut bruk måste du ladda eller använda kortet minst en gång per år.

Hitta det bästa kontantkortet för dig

Då är abonnemang ett bättre val

Kommer du använda din mobiltelefon eller ditt mobila bredband regelbundet och behöver högre surfmängder bör du välja ett abonnemang. Det blir betydligt mer prisvärt i längden. Vi beskrev kontantkort som det mest flexibla alternativet, men faktum är att de flesta abonnemang kan tecknas utan bindningstid idag och då blir det ju i princip lika flexibelt som ett kontantkort. Däremot kan du ha en uppsägningstid att ta hänsyn till, och det slipper du alltid med ett kontantkort.

Ett abonnemang slipper du å andra sidan tänka på att ladda varje månad för att det ska fungera. Du betalar en viss månadskostnad enligt avtalet med din operatör och få då en bestämd surfmängd och i princip alltid fria samtal och sms.

Köp abonnemang och mobil, surfplatta eller router samtidigt och få rabatt

En fördel med abonnemang är också att du ofta kan köpa det tillsammans med en mobil, eller surfplatta eller router om du köper mobilt bredband, och få rabatt på själva enheten. Då tillkommer dock i regel bindningstid på 12 eller 24 månader, vilket kan vara bra att tänka på.

För- och nackdelar med kontantkort och abonnemang

Både kontantkort och abonnemang har sina för- och nackdelar, som med så mycket annat här i livet. Vi vill dock förtydliga att det ena alternativet är inte bättre än det andra, utan det beror helt på hur dina preferenser och  vanor ser ut. Här nedanför listar vi dock några fördelar och nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke om du har svårt att välja.

Fördelarna med kontantkort

  • Flexibelt
  • Lätt att anpassa efter användning
  • Går att köpa trots betalningsanmärkningar

Nackdelarna med kontantkort

  • Ofta dyr surf
  • Går inte alltid att använda utomlands
  • Ovanligt med rabatter för specifika målgrupper

Fördelarna med abonnemang

  • Fler surfalternativ
  • Fria samtal och sms ingår i princip alltid
  • Fungerar ofta utomlands

Nackdelarna med abonnemang

  • Tecknas ibland med både bindnings- och uppsägningstid
  • Går inte att anpassa prisplanen från månad till månad