Vad är 4G-kontantkort?

4G-kontantkort är helt enkelt ett kontantkort som du kan surfa och ringa med i 4G, vilket är den fjärde generationens mobilnät och idag standardnätet för mobiluppkoppling. Alla svenska operatörer erbjuder ett 4G-nät, så vilket kontantkort du än köper kan du därför vara säker på att det har stöd för 4G.

Fördelar med att använda 4G

  • Höga överföringshastigheter. Överföringshastighet är hur snabbt det går att föra över information mellan två punkter. 4G lämpar sig därför bra om du vill ladda ner filer eller streama innehåll på nätet.
  • Bra täckning. 4G-näten är väl utbredda och har på många håll i landet bättre täckning än 3G-nätet har. Använd därför 4G för att försäkra dig om att kunna koppla upp dig till internet överallt.
  • Stöds av alla moderna mobiler. Alla telefoner och andra mobila enheter som tillverkas i dag har stöd för 4G, medan det fortfarande inte går att ta för givet när det gäller 5G. 

Vilket nät har bäst täckning med 4G?

4G-näten har god täckning över i stort sett hela Sverige. Eftersom 4G är det nät som används huvudsakligen i dag har alla operatörerna satsat på att göra det nätet så bra som möjligt. Det kan därför ha bättre täckning än 3G på flera håll i landet.

Flera undersökningar har kommit fram till att Telia har den bästa täckningen för 4G. Men det kan ändå finnas vissa variationer som du bör ha i åtanke innan du väljer kontantkort.

Tips! Alla operatörer har täckningskartor som visar på vilka platser du kan koppla upp dig till deras 4G-nät.

Framför allt kan täckningen variera beroende på vilken plats du befinner dig på. Exempelvis har storstäder i regel bättre täckning än mindre orter. De olika 4G-näten är också olika brett utbyggda i olika delar av landet. Kolla därför alltid vilken täckning som finns på just den plats där du befinner dig.

En annan sak som påverkar din täckning är hur nära närmaste 4G-mast du befinner dig. Miljön kan också störa täckningen, till exempel om det finns väggar eller träd runt omkring dig som hindrar signalen från masten.

5G är på gång i Sverige

Just nu bygger operatörerna för fullt ut ett nytt mobilnät i Sverige: det efterlängtade 5G-nätet. Där kommer hastigheterna bli mycket snabbare än vad som är möjligt med 4G.

En del operatörer erbjuder redan kontantkort med stöd för 5G. Men eftersom 5G-nätet inte är särskilt utbrett kommer du förmodligen få förlita dig främst på 4G-nätet ett tag till.

Vilka 4G-kontantkort finns för mobilt bredband?

Alla kontantkort för mobilt bredband ska fungera för 4G. Du kan därför i lugn och ro välja det kontantkort som passar dig bäst om du vill kunna surfa i 4G-hastigheter.

Ska kontantkortet användas för mobilt bredband bör det innehålla bara surf och ha hyfsat höga surfmängder, beroende på vad du tänker använda bredbandet till.

Du behöver mer surf till att streama musik och film än om du bara surfar på sociala medier. Är ni flera som ska dela på bredbandet rekommenderas också en högre surfmängd.

Finns 4G-kontantkort med fri surf?

Ja, det finns kontantkort som du kan använda för att surfa fritt i 4G. Med fri surf menas i regel obegränsad surf, det vill säga att du betalar en summa för att surfa utan begränsning under en viss period.

De kontantkort som finns med fri surf brukar i räcka i 1–3 dagar. Tyvärr finns det inget kontantkort med fri surf som gäller i en hel månad.

Många kontantkort har dock så hög surfmängd att du knappast kommer att använda hela surfmängden under en månad. De kan därför fungera precis lika bra som ett kontantkort med fri surf.

Finns kontantkort med obegränsad surf i 4G för mobilt bredband?

Nej, det finns i dagsläget inga kontantkort för mobilt bredband som erbjuder obegränsad surf i 4G. De kontantkort som har obegränsad surf gäller bara i några dagar och passar därför inte så bra till mobilt bredband. Ett kontantkort med riktigt hög surfmängd kan du dock använda som ett alternativ.

Kan jag använda 4G-kontantkort med router och modem?

Ja, ett 4G-kontantkort går att använda med router eller modem. Det krävs i så fall att även routern eller modemet har stöd för 4G.

En router behövs framför allt om du skaffar mobilt bredband med kontantkort och ni är flera som ska dela på bredbandet. Då laddar du surfen på ett simkort som du sedan stoppar in i routern. Sedan kan flera personer koppla upp sig på nätet trådlöst.

Det kan också behövas om den enhet du ska använda inte har någon plats för ett simkort. Då kopplar du i stället upp dig till 4G-nätet trådlöst via routern. Alternativt kan du sätta in simkortet i ett USB-modem som du sedan kopplar in i din enhet.

Tänk på! Kontantkortet är laddat på ett särskilt simkort. Om du vill använda kontantkortet på flera enheter behöver du sätta in det simkortet i en router.

Hos flera operatörer kan du beställa en 4G-router i samband med att du beställer ett startpaket för kontantkort. Även USB-modem, som du kan koppla in datorn för att surfa i 4G, finns hos flera operatörer.

Hur bra hastighet får jag med kontantkort för 4G?

Hastigheten i 4G-näten kan nå upp till ungefär 100 megabit per sekund som högst. Den normala hastigheten när du surfar brukar vara omkring 10–40 megabit per sekund.

Hastigheten kan även variera beroende på din täckning. Täckningen beror dels på vilken operatör du använder, dels på var du befinner dig.

Belastningen på nätet kan också påverka. Ju fler som är uppkopplade mot 4G via samma mast, desto långsammare kan surfhastigheten bli.

Visste du? 10–40 Mbit/s är normalhastigheten för 4G. Det räcker gott och väl för att streama film och musik med god kvalitet eller smidigt ladda ner filer från internet.

4G-nätets hastigheter lämpar sig bra för sådant som kräver lite mer data. Till exempel om du tittar på film eller streamar musik är det 4G-nätet du ska använda.

Om du bara vill ringa eller sms:a eller bara surfar då och då, behöver du inte riktigt lika höga hastigheter. Då kan 3G-nätet räcka ganska långt. Ifall 4G går långsamt på grund av högt tryck på nätet kan du testa att tillfälligt byta till 3G i mobilens inställningar och se om det fungerar bättre.

Vanliga frågor om 4g-kontantkort

Vad är 4G?

4G är ett mobilnät som du kan använda för att surfa och ringa med mobilen. 4G är den fjärde versionen av mobilnätet och är det nät som används mest i dag. 4G har högre hastigheter och på många håll bättre täckning än föregångaren 3G.

Är kontantkort bättre än abonnemang för att surfa i 4G?

Både kontantkort och abonnemang fungerar lika bra i 4G-nätet. Skillnaden är bara vilken typ av prisplan som passar dig bäst.

Finns 4G-kontantkort till mobilt bredband?

Ja, de kontantkort för mobilt bredband som finns på marknaden har stöd för 4G.

Hur skaffar jag nytt 4G-kontantkort?

Du kan köpa och ladda ett nytt kontantkort på operatörernas hemsidor. Eftersom alla operatörerna erbjuder 4G har alla kontantkorten stöd för deras 4G-nät.

Kan jag surfa obegränsat i 4G med kontantkort?

Ja, det finns kontantkort med obegränsad surf. Dessa brukar dock bara gälla i några enstaka dagar. För många räcker ett kontantkort med riktigt hög surfmängd för att kunna surfa fritt i en hel månad.