Kvinna på löprunda med en smart watchOm du har en smartklocka med e-sim kan du lämna mobilen hemma och ändå ha tillgång till funktioner som sms och samtal. Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com

Artiklar

Simkorten har med åren blivit allt mindre och snart kan vi klara oss utan den lilla plastbiten i telefonen. I stället kommer våra telefoner och andra smarta prylar att använda sig av e-sim. Vi listar fem fördelar med inbyggt simkort.

Det är högst troligt att fysiska simkort kommer att fasas ut till förmån för e-sim. E-sim är en förkortning av embedded sim vilket innebär att det är inbyggt i telefonen. Redan nu har ett fåtal operatörer börjat erbjuda simkortslösningen för en del produkter.

Ett inbyggt simkort för med sig många fördelar. Vi går igenom fem fördelar med e-sim.

Du kan lämna mobilen hemma

Om du har en smartklocka med e-sim kan du lämna mobilen hemma och ändå kunna använda funktioner som sms, samtal och musik. Det är perfekt när du är på gymmet eller om du ger dig ut på en löprunda och inte vill behöva släpa med dig telefonen.

E-sim är miljövänligt

När du får ett fysiskt simkort hemskickat till dig kommer det tillsammans med en större plastbricka. Från plastbrickan får du sedan bryta ut ditt simkort som du stoppar i telefonen. Den här miljöfarliga plasten slipper du med ett e-sim i och med att det är inbyggt i telefonen.

Börjar fler använda sig av e-sim behöver det inte tillverkas lika många simkort, vilket även det är bra för miljön.

Det blir enklare att använda dubbla simkort

För att använda dual sim-funktionen i en telefon har du varit tvungen att sätta in två fysiska simkort. Med e-sim blir det möjligt att ha dubbla simkort i telefonen utan att behöva använda två fysiska simkort. Du kan då i stället ha ett fysiskt simkort och ett e-sim.

Detta är väldigt smidigt om du till exempel är på resa och under tiden vill ha ett lokalt nummer i din telefon. Då kan du enkelt skaffa det utan att behöva byta något simkort.

Telefoner och klockor blir ännu bättre

Utan ett fysiskt simkort frigörs en hel del plats i telefonen eller klockan. Den ytan kan användas till ny spännande teknik eller till att förbättra den nuvarande. Med ett e-sim finns det inte heller någon riktig anledning att ta sig in under skalet. Det kan göra det möjligt att göra vattentätare klockor och telefoner.

Du kommer igång direkt

Du slipper väntan på att ditt simkort ska dimpa ned i brevlådan. Med ett e-sim kan du komma igång direkt.

Skulle din telefon försvinna på solsemestern behöver du inte heller oroa dig för att inte vara kontaktbar. Då kan du bara lägga till ditt nummer på din resekamrats telefon istället.