vit flagga med PTS logotyp på mot blå bakgrundPost- och telestyrelsen måste nu analysera domstolsbeslutet om Huawei och ta ställning till om de vill överklaga det eller inte. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Mobilnät

Huawei har överklagat Post- och telestyrelsens beslut att utestänga dem från 5G-utbyggnaden i Sverige. Nu har tillverkaren fått rätt i domstol. I avvaktan på vidare besked skjuts den efterlängtade 5G-auktionen upp ytterligare en tid, skriver SVT.

Den 10 november har varit dagen som många operatörer sett fram emot. I dag skulle nämligen auktionen för frekvensbanden 3,5 GHz och 2,3 GHz ha inletts, vilket markerar det stora startskottet för 5G-utbyggnaden i Sverige.

Men i går meddelade Post- och telestyrelsen att auktionen kommer att skjutas upp. Förvaltningsrätten i Stockholm har nämligen beslutat att stoppa auktionens tillståndsvillkor, vilket innebär att PTS har fått ändra planerna med kort varsel.

PTS förbjöd Huaweis teknik i svenska 5G-nät

När PTS meddelade vilka operatörer som fick delta i auktionen, uppgav de också ett antal tillståndsvillkor. Villkoren innebar att teknik från de kända kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE inte fick användas i centrala delar av svenska 5G-nät, av säkerhetsskäl.

Huawei överklagade detta beslut under förra veckan. PTS påtalade då i ett pressmeddelande att Huawei inte hade rätt till detta, eftersom de inte är en part i ärendet.

Huawei får rätt – överraskande vändning

Men nu har förvaltningsrätten i Stockholm fastslagit att Huawei har rätt att överklaga. De delar av PTS beslut som berör Huawei slutar därför att gälla. Det innebär också att resten av PTS beslut inte heller gäller förrän förvaltningsrätten har fattat sitt slutgiltiga beslut.

SVT:s techkorrespondent Alexander Norén menar att beskedet är överraskande.

– Dels för att det kommer så kort inpå auktionen, men också för att man kan tycka att en svensk myndighet borde ha koll på vad de har rätt att göra i sådana här fall, säger han till SVT.

Auktionen skjuts upp i väntan på vidare beslut

Till följd av detta påbörjas alltså 5G-auktionen inte i dag. PTS skriver i ett pressmeddelande att de ska analysera domstolsbeslutet och försöka inleda auktionen så snart det är möjligt.

PTS behöver också bestämma om de ska överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.