drönare i fokus mot suddig bakgrundKan 5G-teknik och drönare underlätta sjukvårdens arbete? Nu inleds tester i Umeå. Foto: Dmitry Kalinovsky

Artiklar

I Umeå ska man nu inleda tester med 5G-teknik och drönarvideo för att se hur dessa komponenter kan underlätta arbetet vid större akutinsatser. Telia och Voyce är två av aktörerna bakom försöken.

Man har även tidigare använt drönare inom sjukvården. Det som är nytt är dock möjligheten att kombinera denna resurs med ett mobilnät som tillhör nästa generation och erbjuder styrkor gällande både bandbredd och svarstider. I Umeå ska nu Region Västerbotten tillsammans med företag som Intinor, Telia och Voyce inleda tester för att få en tydligare bild av hur 5G-teknik och drönarvideo kan förbättra förutsättningarna för sjukhus-och ambulanspersonal vid akuta olyckor. Det skriver Nyteknik.se.

Snabb och tydlig information direkt från platsen

I försöken, som äger rum i Umeå, ska man till exempel låta en drönare skicka bildmaterial av hög kvalitet från en olycksplats till personalen i ambulans och på sjukhus. Förhoppningarna är att man snabbare ska få en bättre bild över olycksläget och vilka resurser som krävs. Rörligt bildmaterial skickas även till TV4 som sänder live.

Även sjukvården är positiva till de nya möjligheterna som 5G-tekniken för med sig. Enligt uppgift lyfter man särskilt de direktsända bilderna som en stor tillgång i räddningsarbetet.

Aktörerna bakom 5G-testerna

Det är alltså Region Västerbotten och företagen Intinor och Voyce – båda från Umeå – som tillsammans med operatören Telia är huvudaktörerna bakom försöken med 5G och drönarvideo. Intinor arbetar med lösningar för video-livesändningar, och start up-företaget Voyce med styrning av drönare. Telias roll är att bistå med den teknik som behövs för att genomföra testet.

– 5G är nästa stora teknikskifte inom mobila nät och möjligheterna är enorma. Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, säger Telias nätchef Staffan Åkesson i ett pressmeddelande.