En 5g-mast i klart väderFrekvenserna som operatörernas 5G-nät kommer att använda ligger för nära frekvenserna som vädersatelliterna använder. I framtiden kan det leda till sämre väderprognoser. Foto: Marsan/Shutterstock.com

Artiklar

Flera 5G-nät väntas använda frekvenser som ligger nära de frekvenser som vädersatelliter använder sig av. Det kan ge försämrade väderprognoser, och i värsta fall kan meteorologerna missa att upptäcka orkaner, vilket kan göra det svårt att hinna evakuera berörda människor i tid. Det skriver Techworld.

5G är på ingång i stora delar av världen. Samtidigt frigörs frekvenser som ska användas till de nya mobilnäten. Nu kommer dock varningar om att de planerade frekvenserna som operatörerna ska använda sig av ligger för nära frekvenser som många vädersatelliter använder. Mobilnäten riskerar därför att störa ut vädersatelliterna vilket kan leda till sämre väderprognoser.

I USA har man exempelvis beslutat sig för att auktionera ut 24 gigahertzbandet till operatörerna, trots att Nasa har varnat för att det ligger för nära vädersatelliterna, som använder 23,8 gigahertz.

Felaktiga prognoser kan leda till katastrofala följder

Skulle mobilnäten börja störa ut vädersatelliterna kan prognoserna bli uppemot 30 procent sämre än i dag. Det kan ställa till stora problem i orkandrabbade områden. Det skulle exempelvis ta cirka tre dagar längre tid att säga var en orkan ska slå ner. Skulle man behöva evakuera människor på platsen är risken att det inte finns tid att evakuera alla.

Tony McNally, som är ledande forskare vid ECMWF, säger till Svenska Yle att just informationen från vädersatelliter är väldigt viktig. Han säger att informationen räddar hundratusentals liv varje år. Utan den skulle det inte vara möjligt att hinna evakuera människor i tid.

Många länder kommer att följa USA:s exempel

Det är svårt att på förhand sia om hur stora problem 5G-näten kan orsaka. Det beror helt på vilka frekvenser som de olika länderna kommer att använda sig av. Mycket tyder dock på att flera Europeiska länder kommer att ta efter USA och låta mobiloperatörerna ta över lediga frekvenser. Detta trots att flera metrologiska organisationer har varnat för detta.