drönare med kamera flyger över snötäckt villaområdeVia 5G-nätet kan drönare få bättre bilder och filmer av olycksplatser

Artiklar

5G kan rädda liv genom att underlätta och mobilisera vården över långa avstånd. Det visar tester som Telia har gjort tillsammans med Region Västerbotten. I ett pressmeddelande beskriver Telia hur 5G-tekniken kan göra regionvården både tillgängligare och mer patientsäker.

Västerbotten är den näst största regionen i Sverige, vilket ställer höga krav på tillgängligheten inom hälso- och sjukvården. Såväl räddningstjänst som läkarbesök och patientundersökningar behöver vara nåbara för alla, oavsett avstånd.

Därför har Region Västerbotten tillsammans med Telia testat hur 5G-teknik kan göra vården mer tillgänglig över långa avstånd.

– De här testerna gör att vi inom Region Västerbotten kan utforska möjligheterna med den nya tekniken, hur vi kan använda den för att ge en mobil och nära vård i hela Västerbotten, säger Johannes Hörnberg, som är projektledare och Region Västerbottens verksamhetschef för IT.

Drönare ger överblick över olycksplatser

Ett exempel på hur 5G kan öka tillgängligheten är vid olyckor. Då kan drönare ge en överblick över situationen, och göra det lättare för ambulanssjukvården att prioritera vilka resurser som ska in vid räddningsinsatser.

Visserligen går det att använda drönare på det här sättet redan i dag. Men med 5G-teknik blir räckvidden längre, eftersom drönaren kan flygas på distans med större precision via mobilnätet. Dessutom skickas mer högupplösta bilder och filmer till ambulans och sjukhus, i och med den större bandbredden och de kortare svarstiderna.

Enklare och säkrare uppkoppling för mobil utrustning

5G kan också underlätta preventivvård på distans. I dagsläget använder Region Västerbotten en mammografivagn, som förflyttar sig i regionen för att patienter ska slippa resa i timmar för en standardkontroll. Utrustningen i vagnen är dock beroende av att kunna koppla upp sig mot lokala vårdcentralers nätverk via fiberkablar.

Med 5G blir vagnen mer driftsäker och kan hantera tyngre datafiler. Samtidigt blir den mer mobil och kan enklare nå fler människor, eftersom man inte längre behöver dra några kablar över parkeringen till vårdcentralen.

Nätchef: Motiverande att rädda liv med 5G-teknik

Telia Sveriges nätchef heter Staffan Åkesson. Han ser enorma möjligheter med det stora teknikskiftet mot det mobila 5G-nätet.

– Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt.