Hackare använder laptop.ID-kapningar och nätbedrägerier ökar. 6 av 10 är oroliga för ID-kapning, och 3 av 10 svarar att de själva eller en familjemedlem har utsatts för ID-kapning. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Säkerhet

Antalet ID-brott på nätet ökar. Många i Sverige är oroliga för att det ska drabba dem, visar en undersökning från Telenor. Operatörens säkerhetsexpert tipsar om hur du bäst skyddar dig mot bedrägerier på nätet.

Nätbedrägerierna har ökat på senare tid, inte minst under pandemin. År 2020 syntes en ökning av ID-kapningar och social manipulering med 10 procent.

Men det finns också en hel del nätbrott som inte blir anmälda och därför inte syns i statistiken. Det säger säkerhetsledaren Vendela Normark Granetoft på Telenor.

Viktigt att anmäla och skydda sig mot nätbrott

Att bli lurad kan vara nära förknippat med skam. Men Vendela Normark Granetoft tycker inte att man ska tveka inför att anmäla nätbedrägerier till polisen. Bedragarna är ofta professionella och vem som helst kan bli lurad, även hon som expert, menar hon.

– Det är också viktigt att vi pratar mer om det så att vi kan skydda oss och hjälpas åt att sätta stopp för den här typen av kränkande kriminalitet

4 tips från Telenors säkerhetsexpert

  • Klicka inte på länkar i sms. Var misstänksam om det finns en länk, även om det ser ut som en paketavisering eller info om konton som blir inaktiverade.
  • Handla i nätbutiker du känner igen. Många butiker på nätet kan se legitima ut, men vill egentligen bara samla in uppgifter om dig.
  • Använd tvåfaktorautentisering. Utöver lösenord till en tjänst, ordna gärna så att du även får bekräfta via mejl eller sms för att komma åt ditt konto.
  • Variera dina lösenord. Det underlättar bedragarnas jobb om du använder samma lösenord på flera hemsidor. Använd därför olika lösenord.

Många oroar sig för att bli utsatta

I en undersökning som Telenor har gjort svarar 3 av 10 att de eller en familjemedlem har utsatts för ID-kapning. Av dessa är det dock bara 46 procent som faktiskt har anmält det till polisen.

Vidare säger 6 av 10 deltagare att de är oroliga för ID-kapning, och 7 av 10 att de är rädda för att någon ska använda deras och familjens personliga kontouppgifter utan lov.