Tunnelbanetåg i tunnelbana i centrala StockholmI samband med coronapandemins utbrott minskade antalet resenärer i Stockholms tunnelbanesystem. Nya data från Tre visar att nästan hälften av stockholmarna använder tunnelbanan. Foto: Martyn Jandula/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt data från Tre har antalet resenärer i Stockholms tunnelbana ökat kraftigt nu när semestern är slut. På fem veckor har mobiltrafiken i tunnelbanan fördubblats jämfört med hur det såg ut i våras. 

Som vi har skrivit om tidigare använder Tre anonymiserad nätverksdata för att analysera hur människor rör sig. Det har varit mycket användbart under coronakrisen för att se hur riktlinjerna följs.

Det senaste vi skrev om var att ökningen av mobiltrafiken i morgonrushen hade avstannat. Nu skriver Tre i ett pressmeddelande att antalet resenärer i Stockholms tunnelbana har mer än fördubblats jämfört med i våras. Det innebär att hälften av stockholmarna har börjat röra sig i tunnelbanan igen.

Kraftig ökning efter semesterperioden

I våras kom riktlinjerna om att människor skulle undvika att åka kommunalt och jobba hemifrån om de kunde. Det ledde till att antalet personer på de mest trafikerade tunnelbanestationerna minskade till cirka 20–25 procent av en normalvecka före corona. Det gäller alltså stationerna T-Centralen, Slussen, Fridhemsplan, Östermalmstorg och Hötorget.

Nu har antalet resenärer ökat kraftigt från den första veckan i augusti fram till förra veckan. Siffrorna har mer än dubblerats och ligger nu på mycket högre nivåer än under våren. Vid stationerna Slussen och Gullmarsplan är det 50 procent fler personer i morgontrafiken jämfört med en normal vecka.

SL oroliga för ökad trängsel

Den 13 augusti i år rapporterade Dagens Nyheter om att SL oroade sig för att trängseln i tunnelbanan skulle öka efter semestrarna. Redan då hade SL sett att det blev trångt på vissa platser, främst vid stationerna Gullmarsplan, Liljeholmen, T-Centralen och Slussen, som är stora knytpunkter för kollektivtrafiken. De noterade även trängsel på innerstadsbussarna.

SL:s tunnelbana, pendeltåg och bussar gick upp i full trafikering den 17 augusti. De ska även komplettera med fler avgångar under rusningstid. Allt detta för att undvika att folk ska behöva vara för nära varandra.

Clas Keisu, pressansvarig på SL, vädjar dock till Stockholmarna att hjälpa till:

– Vi kan bara köra så mycket trafik det går, men för att det ska fungera är vi beroende av att stockholmarna hjälper oss genom att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken, och om de måste resa försöka undvika rusningstrafik.