Artiklar

Arbetet med e-sim har fått pausats. Anledningen är att GSMA, som arbetar med utvecklandet av e-sim, tillsammans med operatörerna Verizon och AT&T försökt införa en standard som gör det svårt för abonnenter att byta operatör.

Dagens sim-kort går ut på att man genom kortet kopplar ihop telefonen med operatören. Med ett e-sim ska sim-kortet istället vara inbyggt i telefonen vilket spar utrymme i telefonen. Det är även bra för uppkopplade klockor då man kan koppla upp den till sin operatör utan att behöva ha sin telefon i närheten.

E-sim ska göra det lätt att byta mellan operatörer

Potentiellt sätt ska ett e-sim göra det mycket lättare att byta operatör utan att för den delen behöva byta sim-kort. Exempelvis där man i framtiden väljer den mest förmånliga operatören via en app.

Just scenariot att man enkelt ska kunna byta operatör är dock något som oroar amerikanska operatörer. De vill hellre ha sina kunder så låsta som möjligt. Vilket de även försökt få till genom att försvåra möjligheten för abonnenterna att byta operatör med den nya e-sim-standarden.

Operatörerna vill låsa abonnenterna

GSMA, en sammanslutning av mer än 1 000 företag, som arbetar med att ta fram en e-sim-standard har fått pausa sitt arbete. Anledningen är att GSMA anklagas för att, tillsammans med operatörerna Verizon och AT&T, ta fram en standard som gör det svårt att byta operatör.

En granskning pågår just nu från det amerikanska justitiedepartementet om brott mot oligopollagstiftningen. 

I ett pressmeddelande försvarar sig GSMA genom att säga att funktionen som gör det svårare att byta operatör måste godkännas av abonnenten. Man säger även att den är kopplad till erbjudanden och mobiler till ett subventionerat pris. 

Både Verizon och AT&T säger att de ska samarbeta med myndigheterna.

I Sverige måste operatörer låsa upp telefoner efter bindningstid

I Sverige har vi en lag som säger att operatörerna har rätt att låsa mobiler om man köpt den rabatterat. Man har dock bindningstid och när den löpt ut måste operatören lås upp telefonen utan kostnad om kunden så vill.