En bild på e-sim och iPhone med sim-kortTre är först med e-sim till telefoner. Foto: Pressbild/Tre

Artiklar

E-sim är ett inbyggt simkort som gör att du slipper använda fysiska simkort framöver. Tekniken blir allt vanligare och i Sverige är Tre exklusiv återförsäljare av e-sim till mobiltelefoner. Vi går igenom det du behöver veta om det nya simkortet.

E-sim är ett inbyggt sim-kort

E-sim står för embedded sim vilket betyder inbyggt sim-kort. Alla sim-kort har en unik kod som är kopplad till ditt abonnemang eller kontantkort. Men istället för att den funktionen sitter i ett plastkort sitter den i en krets som är inbyggd i telefonen. Kretsen går sedan att programmera och omprogrammera så att det går att byta operatör, nummer och allt annat som har med sim-kortet att göra.

För att du ska kunna använda e-sim räcker det dock inte med att din mobiltelefon har stöd för det, operatören måste även ha stöd för tekniken i sina egna system för att det ska fungera.

Du kan byta operatör nästan när du vill

Fördelarna med e-sim är många. Först och främst behöver du aldrig hantera ett fysiskt kort längre. Dessutom blir det mycket enklare att byta operatör då ett byte sker i stort sett omedelbart. 

För dig som reser mycket utomlands är e-sim optimalt. Du kan vara flexibel och byta till ett utländskt sim-kort direkt när du landar. Du behöver alltså inte längre leta upp en operatörsbutik för att få tag i ett fysiskt sim-kort. När du kommer till ett nytt land kommer din mobiltelefon informera dig om vilka erbjudanden som är aktuella där du befinner dig.

Telefonerna får plats för mer minne

Att inte behöva göra plats i mobiltelefonerna för ett fysiskt sim-kort lämnar en hel del utrymme. Utrymmet kan utnyttjas till alltifrån en extra kamera till större batteri. Mer utrymme möjliggör helt enkelt för bättre telefoner.

Utan en fysisk kortläsare finns det dessutom mindre saker i telefonen som kan skadas eller gå sönder. Det är även lättare att göra mobiltelefoner, och andra produkter som använder e-sim, vattentäta om det inte behövs något fysiskt sim-kort.

Tre är första operatör med e-sim till telefoner

E-sim finns i dagsläget hos ett fåtal operatörer. I Sverige är Tre den första och hittills enda operatören att erbjuda e-sim i telefoner. Till en början kommer Tre erbjuda e-sim till iPhones modeller XS, XS Max och XR. 

Apples lösning fungerar på så sätt att det går att ha både ett vanligt sim-kort och ett e-sim aktiverat samtidigt. Dessutom går det att lagra flera e-sim på enheten men bara ett kan vara aktivt åt gången.

Tre har sedan tidigare haft e-sim till Apple Watch Series 3.