Hand på laptop med hänglås-symboler hovrande ovanför, koncept internetsäkerhet.Ett förslag om nya digitala regler har nu godkänts av Europaparlamentet och vi kan få se en slutgiltig lag redan i vår. Foto: Michael Traitov/Shutterstock.com

Säkerhet

Nu står det klart att Europaparlamentet godkänner ett förslag om striktare regler på internet. Förslaget omfattar till exempel förbud mot viss typ av annonsering, och det skulle ju minst sagt skaka om systemen för jättar som Facebook och Google. Det skriver Ny Teknik/TT.

I december 2020 presenterade EU-kommissionen ett förslag på två nya digitala lagar: DSA (digital service act) och DMA (digital markets act). Nu har Europaparlamentet godkänt förslaget, och man ska inleda kompromissförhandlingar där en slutgiltig lag kan få se dagens ljus redan under våren.

Skarpare regler för innehållet på internet och reglering av marknaden i stort

DSA syftar till att skärpa reglerna för vad som sker på internet och hur man hanterar olämpligt innehåll, och innehåller även bestraffningar för de plattformar som inte håller sig inom de tillåtna ramarna. Viss typ av annonsering kan även komma att förbjudas, och det kan ju slå hårt mot giganter som exempelvis Facebook och Google.

Målet med DMA är att reglera marknaden och få större aktörer att ta fram rättvisa villkor för andra företag och kunder som nyttjar deras tjänster.

Större nätaktörer är tydliga måltavlor

Det kommer kanske inte som någon större överraskning att det framför allt är de större nätaktörerna som är måltavlor för de nya lagarna. Bland dem finns till exempel Apple, Google, Amazon och Alibaba.

Christel Schaldemose, dansk Europaparlamentariker, menar att dessa stora digitala plattformar inte längre kommer kunna ”dölja sig bakom slöjor av ignorans”.

– De tvingas nu att möta konsekvenserna av deras logaritmer, konstaterar hon i ett uttalande under omröstningen av det nya förslaget.

Kan tvingas till böter på upp till 6 procent av de globala årsinkomsterna

De aktörer som bryter mot nätreglerna kan tvingas till böter på så mycket som upp till 6 procent av sina globala årsinkomster.