Karta över vart 5G-nätet finns tillgängligt för konsumenter i södra Stockholm100 personer i södra Stockholm kan få vara med att testa 5G-nätet genom Tre. Foto: Press/Tre

Mobilnät

Tre har invigt Sveriges första publika 5G-nät. Boende i södra delen av Stockholm runt Globen och Enskede kan nu få testa det nya nätet, skriver Tre i ett pressmeddelande.

Sveriges första offentliga 5G-nät är invigt. Tre erbjuder boende i området runt Enskede och Globen att testa det nya nätet tillsammans med Tre. Nu kan du bli en av 100 konsumenter som får vara med och testa 5G-nätet. Allt du behöver göra är att skicka in en ansökan så att du får en 5G-router.

Tre vill att utrullningen av 5G går snabbare

Tre Sveriges vd, Haval van Drumpt, anser att utrullningen av 5G-nätet har gått alldeles för långsamt i Sverige och att det har försenats ytterligare. Tre vill inte vänta längre. Nu vill bolaget tillsammans med konsumenterna komma igång och lära sig mer om möjligheterna och tekniken.

I Sverige har det tidigare etablerats flera testnät, men de har inte varit tillgängliga för konsumenter. Det här är första gången som allmänheten har bjudits in att testa 5G-nätet på det befintliga publika nätet.

Hastigheter upp till 700 Mb/s 

När Tre tidigare under hösten har testat nätet har man uppnått hastigheter på upp till 500 till 700 Mb/s. Med tanke på den avgränsade mängd spektrum som används är det bra. Hastigheten kan bli ännu högre när man får tillgång på spektrum i andra frekvensband, och då kommer även täckningen att bli bättre.

Enligt Tre Sveriges tekniska chef Per Stigenberg är tillgången till frekvenser i höga frekvensband anledningen till att vi kan koppla upp oss till ett offentligt 5G-nät i dag, i kombination med att det finns utvecklad 5G-utrustning till de frekvenserna.

100 personer kan ansöka om att testa 5G-nätet

För Tre kommer de 100 personerna som väljs ut att testa 5G-nätet bli en väldigt viktig del i Tres lärande om det nya nätet. De personer som väljs ut kommer under våren att få en 5G-router installerad. De kommer även att bli inbjudna till olika event för att kunna testa nätet genom till exempel 5G-telefoner, streaming i 8K, cloud gaming, VR-glasögon och flera andra tjänster som genom 5G kommer att bli möjliga.

Tre vill kunna använda de tekniska kunskaperna och de användarinsikter som kommer fram under testerna i vår till att öka hastigheten ännu mer i 5G-nätet.

Med 5G-nätet kommer det att gå dubbelt så snabbt

Med det nuvarande 4G-nätet tar det cirka 160 sekunder att ladda ner en film på 1 GB. Med 5G-nätet tar det cirka 50 sekunder att ladda ner samma film. När 5G-nätet sedan är helt utbyggt med mer spektrum och andra frekvensband kommer tiden minska med ytterligare 15 sekunder.

Svarstiderna är en av de största skillnaderna mellan det befintliga 4G-nätet och det nya 5G-nätet. För många applikationer har svarstiden en central betydelse. Områden som gaming kommer att gynnas mest av den nya 5G-tekniken.