människor framför tavlor med avgångar inne på Stockholms centralstationStockholm sticker ut i statistiken över morgontrafiken på Sveriges centralstationer. Foto: Sergio Delle Vedove/Shutterstock.com

Undersökningar

Tres jobbindikator fortsätter visa på mer rörelse på svenska centralstationer. Men medan de flesta stationerna har fler människor i rörelse, märktes en minskning på Stockholms centralstation under förra veckan.

September månad är till ända, och återigen har Tre presenterat statistiken för sin jobbindikator. Den mäter hur  många människor som rör sig på de mest trafikerade centralstationerna i Sverige på morgnarna mellan klockan 8 och 9.

Ökad morgontrafik i Malmö och Göteborg

De senaste veckorna har många fler personer varit i rörelse på centralstationerna. I Malmö har antalet ökat med 20 procent och i Göteborg med 14 procent.

Tittar man på bara den senaste veckan är ökningen 3 procent för Malmö och 2 procent för Göteborg. I jämförelse med en normalvecka innan covid-19-pandemin är morgontrafiken nu uppe i 71 respektive 73 procent av den ordinarie trafiken.

– Antalet människor i kollektivtrafikens morgonrusch har i stort sett ökat varje vecka sedan semestrarnas slut när arbetsplatser och skolor öppnade upp igen, berättar Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

Stockholm bryter den ökande trenden

Även i Stockholm har antalet ökat. Men där tyder siffrorna på en helt annan trend. Ökningen för hela september är bara 3,5 procent, och förra veckan vände utvecklingen till att minska med 9 procent färre personer i rörelse än föregående vecka.

Här ligger siffran nu på 61 procent av morgontrafiken som den såg ut en vanlig vecka innan pandemin började.

Fortsatt ökning i Uppsala, Hässleholm och Kristianstad

Centralstationerna i Uppsala, Hässleholm och Kristianstad finns också med i mätningen. I Uppsala ökade antalet personer i rörelse med 14 procent under september. Där ligger siffran nu på 83 procent av en vecka före pandemin.

För Hässleholm var ökningen 11 procent, och andelen av normalveckans morgontrafik är hela 91 procent.

För Kristianstad var det 19 procents ökning. Jämfört med normaltrafiken innan covid-19 är det faktiskt mer trafik på centralstationen nu än då. Den siffran har nämligen ökat till 115 procent.