En kartbild med nål på karlstad.Nu har en ny 5G-testbädd lanserats i Karlstad, genom ett samarbete mellan Telia, Karlstads universitet och DigitalWell Arena. Foto: a40757/Shutterstock.com

Lanseringar

Tillsammans med Telia bygger DigitalWell Arena och Karlstads universitet nu en ny testbädd där man ska ta fram framtidens digitala tjänster med hjälp av 5G-teknik. Den nya testbädden är en del av Telias och Ericssons 5G-innovationsnät som omfattar ett flertal platser runt om i landet.

Jämfört med tidigare generationers nätverk kan 5G erbjuda betydligt högre hastigheter och kortare svarstider, vilket i sin tur möjliggör utveckling av nya digitala tjänster som kan komma till nytta i flera delar av samhället. Till exempel inom vård och omsorg och i industrin. Telia och Ericsson driver ett 5G-innovationsnät med testmiljöer på flera platser runt om i landet, och nu har turen kommit till Värmlands residensstad Karlstad.

Samarbete med DigitalWell Arena och Karlstads universitet

Den nya 5G-testbädden i Karlstad har lanserats genom ett samarbete mellan Telia, DigitalWell och Karlstads universitet, och är den första i Värmland. Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär, tycker det känns otroligt kul att se hur mycket deras 5G-plattform för digital tjänsteutveckling har vuxit under de senaste åren, och ser fram emot att det nu har blivit Karlstads tur att sälla sig till skaran av 5G-testande städer.

En del av Health Innovation of Sweden

Karlstads 5G-satsning är även en del av ett samarbete mellan universitetet och innovationshubbar i Sverige vid namn Health Innovation of Sweden (HIOS). Stefan Alfredsson, universitetslektor i datavetenskap vid Karlstads universitet, menar att syftet med testmiljön är att utveckla innovativa lösningar och applikationer innan det är möjligt att göra det i det publika 5G-nätet.

Josephine Schapiro, projektledare vid Compare & DigitalWell Arena tillägger att det gäller tjänster inom allt från näringsliv och industri till den akademiska världen.

– Vi vill vara i framkant och erbjuda en testmiljö där företag och entreprenörer kan utveckla sina 5G-tjänster för framtiden och morgondagens samhälle, säger hon i ett pressmeddelande.