Fotokollage Telias kontorsbyggnad utifrån och Gulnara Karimova förre Uzbekistanske diktatorns dotterÅklagaren överklagar de friande domarna i Tingsrätten mot de tidigare Teliacheferna som misstänks ha mutat Gulnara Karimova. Foto: astudio

Artiklar

Tingsrättens friande domar mot de tidigare cheferna på Telia och mot förre vd:n Lars Nyberg överklagas nu av åklagarsidan. Ärendet om misstänkta miljardmutor som utbetalats i samband med affärerna i Uzbekistan hamnar nu i hovrätten skriver SvD Näringsliv.

De frikännande domarna av förre detta vd:n Lars Nyberg på Telia och två andra chefer överklagas nu av åklagarsidan och ärendet går därmed vidare till hovrätten.

Tre tidigare chefer på Telia inklusive före detta vd:n Lars Nyberg står åtalade för fem fall av grova mutbrott mellan 2007 och 2010. De ska enligt åtalet ha mutat Gulnara Karimova, den förre Uzbekistanske diktatorn Islam Karimovs dotter, med 3 miljarder kronor för att få bedriva verksamhet i landet. 

Tidigare Telia Sonera valde att expandera i Uzbekistan trots att landet var korrupt 

När Telia Sonera expanderade och etablerade sig i Uzbekistan under 2007 var de åtalade cheferna medvetna om att det var en korrupt stat som stal av sina medborgare. Vid tidpunkten klassade Transparency International Uzbekistan som det femte mest korrupta landet i världen.

Även fast man visste att landet var korrupt ville man expandera i Uzbekistan som man tycket hade stor tillväxtpotential. Marknaden i väst började bli mättad och man såg sin chans i gamla sovjetstater där en stor del av befolkningen inte hade mobiltelefoner. Uzbekistan blev som en stor munsbit för Telia med ett invånarantal på cirka 30 miljoner människor.

Omöjligt att etablera sig i landet utan mutor

För att ens kunna etablera sig i landet var man tvungen att ingå ett licensavtal motsvarande 2,2 miljarder svenska kronor med bolaget Takiland Ltd som var baserat på Gibraltar. Licenspengar som skulle gå till staten gick istället till partnerbolag och ett av bolagen var Takiland Ltd. I utbyte fick dåvarande Telia Sonera 3G- och 4G-licenser.

Kvinnan bakom bolaget Takiland Ltd var Gayane Avakyan , dock verkade ingen veta vem hon var. Den tidigare kommunikationschefen på Telia, Cecila Edström bekräftade vid tidpunkten att de inte kunde kontrollera vart pengarna gick. Men enligt dokument i utredningen var den verkliga ägaren av Takiland Ltd diktatorsdottern Gulnara Karimova.

Tingsrättens friande dom överklagas

I mitten på februari friade Tingsrätten de tidigare Teliacheferna från mutbrott på grund av flera brister och oklarheter i åklagarens utredning gällande bland annat Karimovas roll. Enligt den gamla lagstiftningen som gällde under den aktuella tidsperioden 2007 till 2010 kan de inte knyta Karimova till de som blev mutade eftersom hon inte formellt sett ansvarade för myndighetsutövning.

Nu har Kim Andrews chef för Åklagarkammarens riksenhet som är av annan uppfattning skickat in ett överklagande till domstolen. Enligt Kim Andrews har inte Tingsrätten uppfattat alla fakta i domen rätt. 

– Det är fakta som kan ha haft avgörande betydelse för utgången i målet, säger Andrews, utan att gå in så mycket på detaljer.