En kvinna som kopplar in en datorTelias kunder har fått hjälp med sitt teknikstrul. Foto: Artem Oleshko/Shutterstock.com

Undersökningar

Under 2018 reste Telia och TechBuddy runt i landet och hjälpte svenskarna med sitt teknikstrul. De vanligaste problemen har med nyinstallationer att göra men även router- och wifi-problem är vanliga hos svenskarna.

Förra året inledde Telia ett samarbete med TechBuddy och tillsammans lanserade man en ny tjänst, ”Personlig Tekniker”. Under året reste Telia runt tillsammans med TechBuddy för att hjälpa kunder som upplever teknikstrul. Totalt hann man med över 11 000 hembesök i knappt 700 städer.

Problemen som Telias kunder har varierar runt om i landet men det finns ett problem som förekommer överallt. Nästan hälften, 45 procent, har svårt att installera ny tekniken. Var femte person har även problem med sin router eller att ansluta sig till sitt wifi.

Problem med mobiltelefoni förekommer även det, om än inte lika ofta.

Svårt att komma igång för personer som levt i ett digitalt utanförskap

Många hembesök gick till äldre personer som tidigare befunnit sig i ett slags digitalt utanförskap. När de väl försöker lära sig den nya tekniken är det ibland svårt att komma igång.

De senaste åren har vi dessutom fått fler uppkopplade prylar vilket också ställer till det.

[Ads1]

Samarbetet mellan Telia och TechBuddy ger arbetstillfällen

Genom Telias samarbete med TechBuddy har man inte bara kunnat hjälpa svenskarna med sitt teknikstrul, man har även bidragit till fler arbetstillfällen. Många som har hjälpt till har varit frilansande tekniker som genom arbetet fått arbetslivserfarenhet inom ett tekniskt område. Totalt har fler än 600 tekniker varit med och löst teknikstrul runt om i landet.

– Även om vi precis som alla andra avskyr teknikstrul så känns det fantastiskt att vi dels kan bidra till att minska det digitala utanförskapet, dels hjälpa unga in på arbetsmarknaden, säger Tahero Nori, TechBuddys grundare och vd.

Fem vanligaste teknikstrulen

  1. Installationer av ny teknik
  2. Router
  3. Wifi
  4. Mobiltelefoni
  5. Tv