Artiklar

Föräldrar har i många generationer påstått att samhället håller på att bli allt osäkrare. Statistik talar ofta emot föräldrarnas påståenden, men detta har inte hindrat föräldrar i Sverige från att ta övervakningen av sina barn ett steg längre. Den senaste nyheten för oroliga föräldrar är ett armband med inbyggd GPS som låter föräldrarna spåra sina barn i realtid. GPS-klockorna med kontantkort kommer med en app som föräldrarna installerar i sina mobiltelefoner. Via appen kan barnet sedan spåras och kontaktas med bara några knapptryckningar. Med ett inbyggt kontantkort kan barnen dessutom ringa sina föräldrar och andra förprogrammerade kontakter, direkt från klockan. Klockorna kommer inte med kontantkort utan detta måste köpas till separat. Dock behövs endast ett kontantkort utan surf då klockorna inte kan ansluta till nätverk för mobildata.

Kritik mot GPS-övervakning av barn

Viss kritik mot GPS-klockorna har kommit från bland annat barnpsykologer som kallar klockorna för ”digitala fotbojor”. De menar att GPS-spårning dygnet runt kan leda till att barn känner sig överdrivet kontrollerade. En förälder som Kontantkort.se har pratat med tar dock kritiken med ro:

För oss är det fantastiskt skönt att vi kan försäkra oss om att vår dotter kommit fram till skolan på ett säkert sätt. Vår dotter själv tycker också det är skönt att kunna ringa om hon skulle behöva hämtas eller känner sig rädd eller ensam på väg hem från en kompis. När hon blir äldre kommer hon självklart att få en egen mobiltelefon och större frihet.

Andra föräldrar skriver liknande saker på internet, att GPS-klockorna främst är till för att användas av barn i lägre åldrar som inte är tillräckligt gamla för en egen mobiltelefon. När barnen blir tillräckligt gamla flyttas kontantkortet i klockan helt enkelt över till en mobiltelefon som föräldrarna inte kan spåra.

GPS-klocka kräver kontantkort för att fungera

De allra vanligaste modellerna av den allt mer populära GPS-klockan kommer med plats för kontantkort. Kontantkortet ger klockan uppkoppling mot telemaster och ger barnet möjlighet att ringa från klockan. På vår jämförelsesida kan du hitta det billigaste kontantkortet. Många föräldrar ser klockan med sitt inbyggda kontantkort som ett sätt att kunna hålla kontakt med sitt barn utan att behöva köpa en dyr mobiltelefon. Mobiltelefoner riskerar, till skillnad från en klocka som sitter fast runt handleden, dessutom att tappas bort, speciellt i händerna på en 8-åring. Fördelen med att klockan har ett kontantkort i sig blir även att kostnaden för klockan begränsas. Ett kontantkort som endast används till att ringa korta samtal är väldigt billigt och fungerar dessutom under lång tid utan att behöva fyllas på.