Huaweis logga på hustak.Nu stämmer Huawei svenska staten på flera miljarder kronor, efter att tillverkaren stängts ute från Sveriges 5G-nät. Foto: Paul2015/Shutterstock.com

Säkerhet

Under hösten 2020 meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att de kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE skulle stängas ute från Sveriges 5G-nät, efter att både Säpo och Försvarsmakten sagt sitt. Huawei tog saken vidare och överklagade, men förlorade. Nu har företaget vänt sig till internationell skiljedomstol och kräver svenska staten på 5,2 miljarder kronor i skadestånd. Det skriver ComputerSweden.

Få kan ha missat stridigheterna mellan Huawei och PTS som blossade upp under hösten 2020, efter att PTS meddelat att både Huawei och ZTE skulle stängas ute från Sveriges 5G-nät. Det blev en lång följetång med många domstolsrundor, men trots Huaweis idoga överklagande av beslutet förlorade tillverkaren slaget. 

Nu har Huawei meddelat att de kräver skadestånd från svenska staten och har vänt sig till den internationella skiljedomstolen ICSID.

Skadeståndet uppgår till minst 5,2 miljarder kronor

Huaweis begäran registrerades hos ICSID den 21 januari 2022, och enligt uppgift kräver de ett skadestånd på minst 5,2 miljarder kronor. Summan ska enligt Huawei motsvara företagets förluster mellan 2020 och 2025. De ska dock även ha sagt att detta bara är en liten del av de totala förluster som den svenska regeringens beslut har orsakat dem.

Rikard Allvin, författare och expert på handelsfrågor, säger i ett uttalande till SVT att skadeståndssumman troligtvis kommer att dra i väg och kan landa på så mycket som 30 eller 40 miljarder kronor.

Ett strategiskt drag från Huawei

Enligt Rikard Allvin har Huawei dock inte bara agerat i syfte att få skadestånd. Att de stämmer svenska staten på sådana skyhöga skadeståndssummor, menar han kan vara ett strategiskt drag för att avskräcka andra länder som står i valet och kvalet om de ska godkänna Huaweis delaktighet sina 5G-nät eller ej.