mobiltelefon med Huaweis logotyp och namn på skärmenNamnet för Huaweis nya operativsystem väntades bli Hongmeng OS

Artiklar

Det kinesiska techföretaget Huawei ansöker hos EU om varumärkesskydd för ett eget operativsystem, som tycks få namnet Harmony. Att Huawei i dagsläget är svartlistat av USA:s regering äventyrar deras framtida tillgång till det amerikanska operativsystem, skriver Mobil.se. Detta gör det extra angeläget att utveckla det egna operativsystemet.

Huawei har arbetat på ett eget alternativ till operativsystemet Android. Nyligen har techjätten lämnat en ansökan till EU om att få en produkt varumärkesskyddad. Ansökans beskrivning av produkten tyder på att det handlar just om det operativsystem man har flaggat för tidigare.

Huaweis operativsystem får namnet Harmony

Det namn som Huawei vill varumärkesskydda är namnet Harmony. Tidigare uppgifter har antytt att operativsystemet skulle heta Hongmeng OS. Men nu verkar detta i stället röra sig om ett annat operativsystem som ska användas för sakernas internet, medan Harmony är det aktuella operativsystemet.

I ansökan framgår att Harmony är ämnat för flera olika plattformar. Såväl nedladdningsbara, mobila och inspelande operativsystem nämns i beskrivningen. 

Svartlistning hindrar Huawei från att handla med Windows och Android

Sedan maj månad är Huawei svartlistade i USA. Därmed får amerikanska företag inte vara leverantörer till Huawei. Detta gör det osäkert om Huawei i framtiden kommer att kunna använda något av operativsystemen Android och Windows i sina produkter.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har uttryckt att företag möjligtvis kommer att bli beviljade specialtillstånd för att handla med Huawei. Det är dock i nuläget osäkert om denna lösning verkligen kommer att bli aktuell. Från Huaweis sida vill man hellre att svartlistningen ska hävas.

Huawei släpper sin första 5G-telefon i tre länder

Huawei har även andra lanseringar på gång internationellt sett. Men även dessa påverkas av svartlistningen i USA.

Exempelvis kommer Huaweis första telefon med 5G-stöd att släppas nu i juli i tre länder: Kina, Italien och Förenade Arabemiraten. Lanseringen i andra länder återstår att se utifrån företagets osäkra situation, skriver M3.