Kartbild med mobil med huaweis och zte:s loggor i förgrunden.NU har även Kanada beslutat att stänga ute både Huawei och ZTE från de kanadensiska operatörernas 5G-nät. Foto: Maurice NORBERT/Shutterstock.com

Säkerhet

Förra veckan meddelade Kanada att de kommer utesluta utrustning från de kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE i sina 5G-nät. De har hittills varit ensamma i underrättelsealliansen Five Eyes om att inte ha några begränsningar gällande Huaweis och ZTE:s utrustning, men nu följer de alltså de andra medlemmarnas beslut. Huawei säger sig vara besvikna men inte särskilt förvånade, skriver ComputerSweden.

I torsdags meddelade Kanadas regering att de går i samma spår som de andra medlemmarna i underrättelsealliansen Five Eyes. På grund av oro för cyberspionage kommer kanadensiska mobiloperatörerna förbjudas att installera Huaweis och ZTE:s utrustning i sina 5G-nät, vilket delvis ska vara ett beslut som tagits efter påtryckningar från sin granne i söder.

Även Sverige har ju som bekant beslutat att utesluta Huawei från operatörernas 5G-nät.

De enda i Five Eyes som inte haft några Huawei-restriktioner

Underrättelsetjänsten Five Eyes består förutom Kanada av USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Och hittills har Kanada varit de enda som inte haft några begränsningar gällande Huaweis utrustning. Men nu har man alltså beslutat att följa sina allierade.

Till nyhetsbyrån AP säger Kanadas industriminister François-Philippe Champagne att de kommer utesluta både Huaweis och ZTE:s produkter och tjänster i Kanadas telekommunikationssystem. De leverantörer som redan har utrustning från någon av de kinesiska tillverkarna måste sluta använda den. Någon kompensation kommer inte att erbjudas.

Huawei besvikna, men inte förvånade

Den kinesiska ambassaden i Kanada menar att beslutet är en form av ”politisk manipulation” som den kanadensiska regeringen tagit i samordning med USA i syfte att kuva kinesiska företag. I ett uttalande ska ambassaden enligt AP ha uppgett att de kommer utvärdera ”incidenten” mycket noggrant och vidta åtgärder för att skydda kinesiska företags rättigheter.

Enligt en talesperson från Huawei är de besvikna, men inte särskilt förvånade. Hen tillägger att det som förvånar är att det tog så lång tid för den kanadensiska regeringen att fatta beslutet.