Mobilmast med blå himmel i bakgrundenPTS får skjuta på kommande 5G-auktion efter ändringar i LEK. Foto: Vydrin/Shutterstock.com

Artiklar

PTS hade planer på att hålla 5G-auktioner i början av nästa år. Nu får de dock skjuta på auktionerna då det ska ske ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, LEK. Det skriver Computer Sweden.

PTS, Post- och Telestyrelsen, har tidigare gått ut med att de ska hålla en 5G-auktion i 2,3 GHz- och 2,3 GHz-banden i början av nästa år. Nu kommer dock nya besked som gör att PTS tvingas skjuta på auktionen.

Orsaken till att PTS inte kan bjuda in några aktörer till auktionen är för att lagen om elektronisk kommunikation ska ändras. De slutgiltiga ändringarna slås fast nästa vecka och träder sedan i kraft vid årsskiftet.

PTS är inte helt på det klara med hur den nya lagen ska tolkas och måste därför sätta sig ned och föra samtal med Försvarsmakten och Säpo. Först då kan PTS se vilka krav de bör ställa i frekvensbanden.

Bjuder in till auktion sex månader i förväg

Vanligtvis brukar PTS bjuda in till auktioner sex månader i förväg. Men eftersom de inte har koll på vilka regler som kommer gälla än har PTS inte kunnat göra det. Det finns än så länge ingen ny tidsplan för när PTS kan hålla i 5G-auktionen. Förhoppningen är dock att det ska ske så snart som möjligt.

PTS har även flera andra frekvensband som ska auktioneras ut under det kommande året.

Förseningen är inte positiv för svenskt 5G

Många aktörer på 5G-marknaden har varit kritiska till att 5G-utbyggnaden tar så lång tid i Sverige. Ericsson har bland annat varnat för att Sverige kan hamna på efterkälken när det gäller 5G. Även Anna Beckius på PTS säger att förseningen är olycklig och inte alls vad PTS hade hoppats på. 

Beckius säger att förseningen inte är positiv för 5G-utbyggnaden, men förhoppningsvis kan PTS auktionera ut frekvensbanden inom kort.