moderkort med 5G-chipIstället för smarta telefoner kommer nu Intel att satsa på 5G-utvecklingen för andra enheter. Foto: jonanderswiken/Shutterstock.com

Mobilnät

Trots förväntningarna på samarbete med Apple under 2020 har nu Intel meddelat att de slutar utveckla 5G-chipp till telefoner. Istället ska de satsa på 5G-utveckling till andra enheter, skriver företagets vd i ett pressmeddelande.

Företaget Intel kommer inte längre att utveckla sina 5G-chipp till smarta telefoner. Det beskedet gav Bob Swan, som är vd för Intel, i ett pressmeddelande i tisdags.

Istället kommer företaget att fokusera på att utveckla 5G-chipp för andra enheter, så som bärbara datorer och internet of things-enheter, skriver vd:n.

Kunde inte möta sina tidsplaner

Man har tidigare trott att 5G-chipp från Intel skulle hamna i Iphone nästa år, men nu har man alltså ändrat de planerna. Anledningen till detta är att Intel inte har kunnat möta sina tidsplaner på grund av problem i utvecklingen av chippen, menar flera rapporter.

Kort innan beskedet från Intel blev det klart att konkurrenten Qualcomm, som har haft en juridisk konflikt med Apple, har nått en överenskommelse med motparten och kommer att fortsätta leverera 5G-chipp till Apples produkter. Ifall detta samarbete påverkade Intels beslut att lägga ner utvecklingen av sina egna 5G-chipp för telefoner framgår inte ur pressmeddelandet.

5G förväntas släppas i Sverige 2020

5G är just nu ett hett ämne inom telekombranschen. Den nya generationen mobilnät förväntas uppnå mycket högre hastigheter än det nuvarande 4G, uppemot 1 Gbit/s vid nedladdning av data. Det är ungefär tio gånger snabbare än vad 4G-nätet idag klarar av.

Förutom de användningsområden som dagens mobilnät används till är förhoppningen att 5G också ska möjliggöra andra tekniska lösningar, som till exempel självstyrande bilar.

Lanseringen av 5G i Sverige förväntas bli under år 2020, och världens första 5G-nät har redan släppts i de amerikanska städerna Chicago och Minneapolis.