Telias logga på glasfasadJoacim Damgard är det hetaste alternativet att ta över som vd för Telia. Foto: astudio/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Johan Dennelind lämnade sin roll som Telias vd nyligen. Sedan dess har arbetet med att hitta en efterträdare pågått. Nu har den tidigare Microsoft-chefen Joacim Damgard seglat upp som det hetaste alternativet att ta över Telia. Det skriver SvD. Fram tills Telia har hittat en efterträdare kommer Christian Luiga att vara tillförordnad vd.

Telia arbetar för fullt med att hitta en ny vd efter Johan Dennelinds avgång. Tidigare har SAS-chefen Rickard Gustafsson pekats ut som aktuell för jobbet. Men nu har ytterligare en person seglat upp som en het kandidat till vd-posten.

Det handlar om Joacim Damgard som nu ses som den mest troliga efterträdaren till Dennelind. Han kommer senast från en roll som chef för Microsofts marknad i Östeuropa. Han har även varit Microsofts Sverigechef.

Damgard har även tidigare erfarenhet från just Telia där han arbetade under tre års tid. Från 2010 och fram till 2016 arbetade Joacim Damgard på Ericsson där han ansvarade för verksamheten i bland annat Storbritannien och på Irland.

Har ingen erfarenhet av större förändringsarbete

Trots att Joacim Damgard ses som en het kandidat av många finns det några saker som talar till hans nackdel. Dels saknar han erfarenhet från finansmarknader, dels saknar han erfarenhet av att driva stora förändringsarbeten. Damgard har inte heller någon erfarenhet från medieområdet. Det kan vara viktigt om Telia nu ska genomföra köpet av Bonnier Broadcasting.

Finns flera som kan ta över Telia

Utöver Joacim Damgard och Richard Gustafsson finns det en rad andra kandidater som är lämpliga att ta över efter Johan Dennelind. Den tidigare Bonnier-chefen Tomas Franzén är ett alternativ. Även argentinaren Alejandro Plater uppges vara aktuell för jobbet. Plater är i dag chef för den österrikiska operatören A1, men han har även arbetat länge på Ericsson.

Per Borgklint, tidigare chef för Ericssons multimediaområde, kan tänkas ta över som vd för Telia.