mobilanvändare väljer mellan app store och google play på telefonskärm70 procent av julens appnedladdningar skedde i App Store

Artiklar

Mängden spel och andra appar som laddas ner till telefonen har nått en rekordnivå under julsäsongen. M3 skriver att Apples App Store står för flest nedladdningar. Även deras telefoner är populära att skaffa eller ge bort i julklapp, enligt statistik.

Under julsäsongen var det rekordmånga appar som laddas ner av mobilanvändare runt om i världen. Det visar en rapport från sajten Sensor Tower.

Sammanlagt spenderade mobilanvändare 277 miljoner dollar på nedladdning av appar. Julen 2018 var motsvarande siffra 249 miljoner, så mängden har alltså ökat till 2019.

IOS står för 70 procent av nedladdningarna

Mobilanvändare med operativsystemet IOS står för en större del av summan än de som använder Android. Enligt M3 har 70 procent av omsättningen gjorts i App Store, som är Apples butik för appar och används med IOS. Den andelen motsvarar totalt 193 miljoner dollar.

Android-användare laddar ner sina appar i Google Play. Där har omsättningen varit 84 miljoner dollar under samma period, vilket alltså motsvarar 30 procent av den totala omsättningen.

App Store ökade också sin försäljning betydligt mer sedan året innan än vad Google Play gjorde. Medan App Stores ökning var 16 procent, landade Google Plays ökning på bara 2,7 procent jämfört med år 2018.

Spel och Tinder toppar listan på appar

De appar som såldes allra mest under julen var spel. De stod för 210 miljoner dollar av den totala summan. Det populäraste spelet sett till mängden pengar det drog in var PUBG Mobile.

Förutom spelen var dejtingappen Tinder den mest nedladdade appen. Tinder drog in 2,1 miljoner dollar.

Iphone har sålt många telefoner i USA under julen

Statistik över mobilaktiveringar visar på att Iphone har varit den överlägset mest populära telefonmodellen under julen. Inte mindre än 42,8 procent av alla mobilaktiveringar som skett i USA har skett med prylar från Apple, enligt Macworld.

Några närmare siffror över hur fördelningen ser ut i Sverige finns dock inte i nuläget.