En man som håller i en smartphone och en illustration ovanför som illustrerar 5GEndast en tredjedel har koll på skillnaden mellan 4G och 5G

Undersökningar

En tredjedel av svenskarna uppger att de inte vet skillnaden mellan 5G och 4G. En tredjedel säger att de har bra koll på skillnaden och hälften tror att 5G kommer att slå igenom först om två till tre år, skriver Tre i ett pressmeddelande. 

Tre har med hjälp av Kantar Sifo gjort en undersökning om svenskars kännedom om 5G. Hela 66 procent av svenskarna uppger att de inte har någon riktig kännedom om 5G. En tredjedel av svenskarna uppger att de ändå har ganska bra koll på hur 5G skiljer sig mot 4G.

Svalt intresse hos hälften av svenskarna

Intresset för 5G verkar ändå tämligen svalt. Bara 50 procent uppger att de är intresserade av att skaffa en 5G-mobil nästa gång de ska köpa en ny telefon. Endast 7 procent av svenskarna uppgav att de kommer att byta till en 5G-mobil nästa gång de köper en ny telefon. Än så länge är det bara 1 procent som av svenskarna som har skaffat 5G.

Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre, säger i pressmeddelandet att de ser en liknande situation som när de gick från 3G till 4G för tio år sedan. Då var det många som inte riktigt kunde föreställa sig vad 4G skulle innebära. Att föreställa sig något som tidigare inte funnits är ju så klart svårt.

Snabbare surf och nedladdning är det man förväntar sig mest

Förväntningarna på 5G är främst snabbare surf. Varannan svensk förväntar sig att nedladdning och surf kommer gå mycket snabbare. En tredjedel tror att 5G-nätet kommer vara mycket stabilare och 28 procent tror på bättre geografisk täckning. 16 procent av svenskarna förväntar sig nya tjänster som nya gamingupplevelser och hd-streaming. Men hela 20 procent är tveksamma och vet inte vad de kan förvänta sig.

Per Stigenberg bekräftar att 5G kommer att ge mycket snabbare surf och nätet kommer att vara mycket stabilare med mindre störningar och lägre svarstider. Men däremot kommer 5G inte ge bättre täckning per automatik. 

Tre har startat en kraftfull satsning när det gäller utbyggnaden av 5G-nätet med sina totalt 460 5G-master. Utbyggnaden kommer framför allt ske i Stockholm, Malmö, Uppsala, Västerås, Helsingborg och Lund.