Säkerhet

Att få sin mobil stulen är dessvärre något de flesta kommer uppleva under sin livstid. Mobiltelefonerna blir allt dyrare och bättre och därför ökar antalet mobilstölder allt mer. Inte nog med att mobiltelefoner är attraktiva att stjäla – de är även förvånansvärt enkla att sno. Genom att vara försiktig är det enklare att undvika mobilstölder, men i vissa fall går det så fort att du knappt hinner märka det. För att slippa oroa dig för mobilstölder finns det flera olika metoder som kan skydda din mobiltelefon och även göra det enklare att få tillbaka den. 

Tips! Har du generellt otur med att du bli av med saker, eller har du precis köpt en mobiltelefon till ditt barn, kan det även vara en bra idé att ha ett kontantkort istället för ett abonnemang.

Med ett kontantkort går det enbart att förbruka så mycket pengar som du laddat på och därför kan inte tjuven använda mobiltelefonen till att beställa dyra saker som du sedan får betala för på fakturan för abonnemanget. För barn finns det särskilda kontantkort till barn vilket kan vara ett väldigt bra alternativ. Vissa har uppfattningen om att ett kontantkort är dyrt i längden men så är inte fallet. Dagens kontantkort är utformade så att de ska passa dina behov oavsett om du ringer, sms:ar eller surfar mycket. För att hitta ett bra kontantkort för dig bör du börja med att jämföra kontantkort

6 tips för att minska risken för mobilstölder

Att få sin mobiltelefon stulen är både tråkigt för att du förmodligen har mycket information på telefonen som du inte vill bli av med, men det kan även innebära en stor ekonomisk fråga eftersom du delvis måste köpa en ny mobiltelefon och kan behöva betala om tjuven lyckas använda din mobiltelefon. Med dessa 6 tips kan mobilstölder undvikas: 

  1. Ha lås på hemskärmen och en PIN-kod. Genom att ha skärmlås kan tjuven inte använda din mobiltelefon till att ringa dyra samtal och beställa saker som du sedan får betala för. Omkring 54 % av smartphoneanvändare har inget lösenordsskydd vilket gör att mobiltelefonen inte är skyddad mot stölder. 
  2. Använd säkerhetsappar. Det finns många säkerhetsappar du kan använda för att skydda din mobiltelefon. För Apple kan du exempelvis använda Find My iPhone. Med säkerhetsappar är det större sannolikhet att du får tillbaka din telefon om den blivit stulen. 
  3. Förvara din mobiltelefon smart. Se till att alltid förvara din telefon i en stängd väska eller i din framficka. Om du har din telefon i bakfickan eller jackfickan är det enkelt för tjuvar att plocka åt sig den. 
  4. Använd kontantkort istället för abonnemang. Med kontantkort behöver du inte oroa sig för att tjuven kan använda din telefon på din bekostnad. Tjuven kan maximalt använda så mycket som du tankat på kontantkortet. 
  5. Avslöja inte märket på din mobiltelefon. iPhones är inte bara populära bland konsumenter utan även bland tjuvar. Att använda ett par andra hörlurar än de som följer med när du köper en iPhone kan vara en bra idé, så du inte avslöjar för tjuvarna vilken dyrbar telefon du har i fickan. 
  6. Lägg inte telefonen på bordet när du äter ute. Att lägga mobiltelefonen på bordet när du äter på restaurang är ett klassiskt misstag. Vad många inte tänker på är att vem som helst kan gå förbi och plocka med sig telefonen.

Använd kontantkort när du reser utomlands

Att använda en mobiltelefon med kontantkort är en bra idé även när du reser utomlands. Delvis för att du slipper chockartade räkningar när du kommer hem och även för mobilstölder blir mindre oroväckande. Att få mobilen stulen utomlands, och att tjuven dessutom hinner använda den innan du lyckats spärra mobilabonnemanget, kan bli en dyr historia. Med ett kontantkort går det endast att förbruka så mycket du redan laddat på, vilket kan vara väldigt betryggande. Det finns dessutom kontantkort som lämpar sig extra bra för användning utomlands, vilket även kan göra kontantkort billigare än abonnemang.