Nokias logga på grå fasadNokia ska hjälpa franska telekombolaget Free att bygga 5G-nät. Foto: Michael Vi/Shutterstock.com

Mobilnät

Telekombolaget Nokia har fått i uppdrag att bygga 5G-nät i Frankrike, skriver Svenska Yle. Uppdraget kan ge Nokia medvind i sitt framtida 5G-arbete. Även Ericsson väntas kunna dra nytta av Nokias affär.

Telekombolag världen över arbetar för fullt med framtidens 5G-nät. I förra veckan meddelade det franska telekombolaget Free att de tar hjälp av Nokia i utbyggnaden av sitt 5G-nät. Det skriver Svenska Yle. Nokia är en av tre stora leverantörer av 5G-nät i konkurrens med kinesiska Huawei och svenska Ericsson.

Något som kan ha gjort det möjligt för Nokia att få detta uppdrag är den kritik som har riktats mot Huawei det senaste året. Den franske forskaren Julien Nocetti, tror att kontraktet med Free kan ge den finska företaget rejäl medvind i framtiden. Nokia har annars haft det ganska svårt de senaste åren.

Även Ericsson kan gynnas av affären

Det är inte bara Nokia som i framtiden kan gynnas av det här uppdraget. Även konkurrerande Ericsson kan dra nytta av det. Affären kan få fler av EU:s medlemsländer att vilja stärka samarbetet inom unionen.

Julien Nocetti tycker annars att EU har varit ganska naiva och inte sett hur Kina bara fortsatt att växa. I dag står Huawei exempelvis för cirka 70 procent av utbyggnaden av 4G-nätet i Afrika.

Free har även anlitat Huawei

Free väljer alltså Nokia för utbyggnaden av 5G i Frankrike men telekombolaget ansvarar även för Monacos 5G-nät. Där har de i stället beslutat sig för att anlita Huawei. Det som lockar med Huawei är att de är kända för att ha billiga lösningar och billig kommunikationsutrustning.

Beslutet att använda Huawei i Monaco har lett till en del kritik eftersom många misstänker att den kinesiska regeringen använder utrustningen för att spionera på andra länder.

Free och Huawei ingick sitt avtal för ett tag sedan, och flera experter tror numera att Free har ändrat inställning till Huawei och att de nu därför ingår avtal med Nokia i stället.

Spionerimisstankarna är inte bevisade

Runt om i världen misstänks den kinesiska regeringen för att använda Huaweis utrustning för spionage. Dessa misstankar har dock inte gått att bevisa och Huawei nekar till alla anklagelser.

Julien Nocetti tror ändå det är bra om länderna är på sin vakt. Bland annat har en Huaweianställd gripits för spionage i Polen. I Sverige har man även beslutat om en ny lag som ska göra det möjligt att utesluta aktörer från att delta i 5G-utbyggnaden.