kvinna med bagage vid tågstationEnligt en kartläggning från Tre minskade svenskarnas resor ute i Europa drastiskt i början av sommaren. Nu har man sett att resorna sakta men säkert börjar öka igen. Foto: Song_about_summer/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt Tres undersökningar om kundernas roamingtrafik i Europa har svenskarna, kanske föga förvånande, rest betydligt mindre i år jämfört med hur det såg ut sommaren 2019. I början av sommaren minskade mobiltrafiken i annars välbesökta länder som Spanien, Kroatien och Frankrike med så mycket som 80–90 procent.

Operatören Tre har samlat in anonymiserad nätverks- och roamingdata från svenska mobiler ute i Europa, för att få en bättre bild över hur svenskarna förhåller sig till myndigheternas reserekommendationer. Just med tanke på det rådande världsläget är det kanske inte någon större överraskning att svenskarnas resande till populära semesterländer har minskat rejält jämfört med samma period 2019.

– Mobiltrafiken i annars välbesökta länder som Spanien, Grekland, Kroatien och Frankrike har tidvis varit ned med cirka 80 procent under dessa veckor om man ser till samma period 2019, säger Mårten Lundberg, Tres kommunikationsdirektör, i ett pressmeddelande.

Resandet har ökat under de senaste veckorna

Enligt Mårten Lundberg har man dock under de senaste veckorna kunnat se att svenskarna i allt större utsträckning är benägna att ta sig utanför landsgränserna igen. Till exempel till grannländerna Norge, Danmark och Finland, där minskningen har gått från 70 till 60 procent.

I Spanien låg minskningen på hela 92 procent under vecka 25, vilket kan jämföras med 73 procent under vecka 30. När det gäller resorna till Kroatien är skillnaderna ännu större – från en minskning på 93 procent vecka 25 till 69 procent vecka 30.

Fler resor även till Tyskland

I början av sommaren hade roamingtrafiken i Tyskland minskat med cirka 80 procent jämfört med 2019. Men även här har Tre sett en uppåtgående trend under de senaste veckorna, vilket tyder på att allt fler svenskar har börjat resa till Tyskland igen.