Närbild på person som lagar mobilen.En ny lag om "rätt till reparation" ska förbättra förutsättningarna för kunder som behöver laga sina trasiga digitala enheter. Foto: guruXOX/Shutterstock.com

Lagar och regler

Snart kan det bli betydligt enklare att laga en trasig mobil, till och med en av Apples enheter som hittills har varit svåra att reparera för oss vanliga konsumenter. Delstaten New York antog tidigare i somras nämligen en ny lag om rätt till reparation, som ska tvinga tillverkarna att erbjuda verktyg, reservdelar och instruktioner för sina produkter. Det skriver PC-tidningen.

Att gå runt med en trasig mobil är inte kul, men att lämna in på reparation kan ofta bli en dyr historia och att försöka laga den själv har nog för de allra flesta känts mer eller mindre omöjligt. Men det kan det snart bli ändring på.

Tidigare i somras antog delstaten New York nämligen lagen om ”rätt till reparation” (den första någonsin) för elektronik.

Kräver att tillverkarna gör det enklare att reparera trasiga enheter

Den nya lagen kräver att företag som distribuerar digitala, elektroniska produkter ska erbjuda både verktyg, komponenter och instruktioner för reparationer till privatpersoner såväl som till butiker som arbetar just med reparation av elektroniska varor.

Detta kommer alltså tvinga tillverkarna att göra det enklare för både företag och privatpersoner att reparera enheter som mobiltelefoner och surfplattor.

Lagen kan införas inom ett år

Förslaget har redan röstats igenom och nu är det bara guvernörens underskrift ska behövs för att lagen ska antas. Sedan kan den nya lagstiftningen träda i kraft inom bara ett år.

Mobilgiganterna har redan kört igång

Flera stora tillverkare har redan börjat att gå mot en mer hållbar produktion, där återanvändning är en viktig del. Apple har till exempel meddelat att de ska göra det enklare att reparera deras olika enheter tack vare ett reparationsprogram där oberoende reparatörer kan få behörighet att använda reservdelar och verktyg.

Även Samsungs produkter kommer enligt uppgift bli enklare att laga framöver.