en man som stjäl mobiltelefon i butik och tittar sig om över axelnTelia och mobiltillverkare kan genom ett samarbete lansera en ny säkerhetslösning som gör stulna mobiler obrukbara på andrahandsmarknaden. Foto: Mike_shots/Shutterstock.com

Säkerhet

Nu ingår Telia och flera av marknadens mobiltillverkare ett samarbete där man ska göra stulna telefoner obrukbara på andrahandsmarknaden. Syftet med den nya säkerhetslösningen är att minska risken för rån och göra butiksmiljön tryggare för både medarbetare och kunder.

Telia har tillsammans med flera olika mobiloperatörer arbetat fram en ny säkerhetslösning som ska göra stulna telefoner värdelösa på andrahandsmarknaden och därmed minska riskerna för stölder och butiksrån. Efter noggranna tester och utvärderingar, gör sig Telia nu redo för att lansera säkerhetslösningen på flera av sina marknader.

Telefoner ska kunna spåras och spärras

Säkerhetslösningen innebär följande: om en smartphone blir stulen från en av Telias butiker eller från ett lager, kan telefonen spåras och sedan spärras i mobiltillverkarens system. Mobiltelefonen blir då värdelös och obrukbar. Den nya ägaren, som tror sig ha gjort ett bra köp på andrahandsmarknaden, möts direkt vid start av ett meddelande som berättar att mobiltelefonen inte kan användas.

Telias nya säkerhetslösning kan spärra alla smartphones som har blivit stulna – oavsett om det är en helt ny telefon eller om den har ominstallerats. Det spelar heller ingen roll var i världen telefonen befinner sig.

Tryggare miljö för både kunder och medarbetare

Holger Haljand som är ansvarig för Telias mobila erbjudanden, menar att den nya lösningen är ett otroligt viktigt steg för företaget, då de under flera år har kämpat för att motverka den markanta ökningen av mobilstölder i butik.

– Det här minskar risken för rån i våra butiker avsevärt, vilket innebär en betydligt tryggare arbetsmiljö och vardag för våra medarbetare och våra kunder. Det är också stora värden som säkras och människor som köper en mobil i god tro på andrahandsmarknaden slipper bli lurade, säger han i ett pressmeddelande.