Oppo-mobiler ligger på varandra på grått bord.Nokia har stämt Oppo i flera länder, bland annat i Sverige, och nu finns det risk för att mobiler från både Oppo och Oneplus slutar säljas. Foto: Framesira/Shutterstock.com

Lagar och regler

Nokia har stämt Oppo efter en utdragen dispyt gällande 4G-teknik, vilket kan innebära att mobiler från både Oppo och dotterbolaget Oneplus plockas ner från svenska butikshyllor. Stridigheterna har redan satt stopp för Oppos och Oneplus försäljning i Tyskland, skriver Mobil.se.

En patentdispyt mellan Nokia och Oppo gällande 4G-teknik, som blossade upp för flera år sedan, har lett till en stämning från Nokias sida. Detta kan i sin tur innebära att alla mobiler från både Oppo och Oppos dotterbolag Oneplus kommer sluta säljas i länder där Nokia har stämt Oppo, det vill säga i Sverige, Finland, Frankrike, Spanien, Storbritannien och Nederländerna.

Försäljningsförbud i Tyskland

Dispyten har redan utmynnat i ett försäljningsförbud av Oppo- och Oneplus-mobiler i Tyskland efter att Oppo förlorade en överklagan. Och även om detta rättsliga beslut inte har någon direkt avgörande betydelse för vad som händer i de andra länderna så kan det, precis som Mobil.se påpekar, sända en signal om vilken part som har mest på fötterna ur ett juridiskt perspektiv.

En (för) dyr affär för Oppo

Oppo menar att det hela handlar om en tidigare gemensam licensiering, men att Nokia nu kräver för höga avgifter för att uppdatera avtalet. De misslyckade förhandlingarna fick en domstol i Mannheim att döma till Oppos nackdel.

Enligt läckor skulle licenskostnaden landa på 2,5 euro per såld enhet, och än mer invecklat blir det då det skulle krävas ett globalt avtal för att kunna följa tysk lag. En licensiering skulle med andra ord kunna bli väldigt dyrt för Oppo.

Kan bli så dyrt att Oppo lämnar tysk mark

Det kan faktiskt handla om så höga summor att Oppo väljer att lämna den tyska marknaden, trots att tillverkaren har en marknadsandel på strax över 10 procent.