Säkerhet

De senaste åren har pengabedrägeri blivit allt vanligare. Bedragare tar ibland hjälp av oregisterade kontantkort för att inte kunna bli spårade. Att inte hitta den skyldige kan innebära att fler drabbas. Samtidigt kan det bli svårt att bevisa att du blivit av med pengar då bedragarna vanligtvis skapar ett nytt Bank ID i ditt namn. Det är därför bra att vara medveten om bedragarnas tillvägagångssätt för att på så sätt kunna skydda dig. 

Oregistrerat kontantkort gör bedragaren anonym

Grunden till pengabedrägeri ligger i hur enkelt det är, med hjälp av dagens teknik, att föra över stora summor och skapa nya bankkonton hit och dit. Det ligger även ett problem i bedrägeriprocessen och att en bedragare kan lyckas vara anonym. Oftast använder sig en bedragare av ett oregistrerat kontantkort, vilket gör att det inte går att spåra personen. På så sätt blir det nästintill fritt fram för bedragaren. 

  1. Bedragaren får tillgång till dina uppgifter. Bedrägeriet går vanligtvis ut på att bedragaren får tillgång till ditt bankkonto och därefter swishar iväg belopp. Därmed sker överföringen omedelbart och du som drabbas hinner inte reagera innan pengarna är borta.  
  2. Du får svårt att hitta vart pengarna swishats. Som drabbad finns det möjligheter att leta upp till vilket nummer som pengarna swishats. Ett stort problem ligger i att bedragarna ofta har oregistrerade kontantkort, vilket innebär att du inte kan få reda på vem som äger kontantkortet. 
  3. Ett nytt BankID kan skapas i ditt namn. Tidigare försök har gjorts att själv swisha en liten summa till numret för att då kunna se namn på vem man swishar till. Ytterligare ett problem är att bedragarna skapat ett nytt Bank ID i det namn som de har tagit pengarna ifrån. Därför ser det ut som att den drabbade personen har swishat pengar till sig själv. 

Denna process ger en stor anonymitet för bedragaren och det kan bli väldigt svårt att lista ut vem det varit. I och med att det ser ut som att du har fört över pengar till dig själv kan det också bli svårt att bevisa för polisen och försäkringsbolag att det faktiskt inte är du som stått för transaktionen. 

Skadlig kod kan ge tillgång till personliga uppgifter

Anledningen till att bedragarna lyckas göra nya konton i den drabbades namn är för att de lyckats få dag på dennes personliga uppgifter. Genom dessa uppgifter kan de skapa både nytt Bank ID och en ny Swish, kopplat till ett okänt nummer. Det ligger en svårighet i att veta hur bedragarna går tillväga för att få tag på de personliga uppgifterna. 

Tänk på! Får du ett mail eller ett brev som är oväntat – hör av dig till kundtjänst för att ta reda på om det är ett bedrägeri eller sanning. Följ inga instruktioner innan du fått svar. 

I andra fall kan de utnyttja att du har ett mobilabonnemang, för att få tillgång till en del av de nödvändiga uppgifterna. I vissa fall kan ett kontantkort göra att du blir mer anonym på internet. Exempelvis har inte säljföretag lika lätt att få tag i ditt mobilnummer med ett kontantkort, då det inte läggs in automatiskt på Eniro eller Hitta.se. Vill du ha ett kontantkort men inte är helt säker på vilket du behöver, kan du jämföra kontantkort för att hitta det bästa.