Samsung Galaxy S21 Ultra och Iphone 12 Pro står på ett bordSamsungs S21-serie verkar snabbare på att ladda ner data i 5G än vad Iphone 12-mobilerna är. Foto: Jack Skeens/Shutterstock.com

Undersökningar

Den genomsnittliga nedladdningshastigheten i 5G är högre hos Android-mobiler än hos Iphone-mobiler. Det visar en mätning som har gjorts i USA och som Macworld rapporterar om.

Det amerikanska analysföretaget Opensignal mäter nedladdningshastigheter på olika telefoner och sammanställer resultatet i rapporter. Nu har den första rapporten kommit som inkluderar Iphone 12-serien från Apple. 

Datan samlas in från användare i USA. Dock framgår det inte om Opensignal tar någon hänsyn till geografin i sin statistik, till exempel om vissa mobiler är vanligare på orter med bättre 5G-täckning.

Samsung Galaxy S21 har bäst 5G-hastighet

Samsungs flaggskepp Galaxy S21 levererar bäst i Opensignals test. Nedladdningshastigheten var där 56 Megabit per sekund.

På andra plats kom TCL Revvl 5G, som inte är särskilt etablerad i Sverige ännu. Trea på listan är Oneplus 8T Plus. Båda hamnar strax under 50 megabit per sekund i nedladdningshastighet.

Iphone 12-serien har långsam hastighet i jämförelse

Apples eftertraktade mobiler levererar dock inte riktigt när det kommer till 5G-hastigheter. Åtminstone inte jämfört med konkurrenterna som har Android som operativsystem.

Både Iphone 12 och Iphone 12 Mini ligger långt ner på listan, med 29,6 och 32,9 megabit per sekund.

Iphone 12 Pro och Iphone Pro Max hamnar på bättre siffror, nämligen 36,9 och 36,2 megabit per sekund. Men det är fortfarande många andra telefoner från Android-tillverkare mellan dem och topp tre – inte minst från Samsung.

Större hastighetsskillnad hos Iphone

Med det sagt är Iphone 12-serien ett rejält steg uppåt från Iphone 11. Tolvorna är den första Apple-familjen som stödjer 5G. Det betyder att nedladdningshastigheten blir hela 130 procent snabbare än vad som var möjligt med 4G i tidigare telefoner.

Den mellanskillnaden är inte alls lika stor för Android-telefoner. Opensignal menar att det beror på att Apple nu har bytt från Intels modem till Qualcomms. Exempelvis Samsung har redan använt 5G och Qualcomms modem sedan några mobilgenerationer tillbaka.