Longtailbåtar på rad i vattnet vid strand i thailand.Under jul och nyår 2021/2022 ökade resorna från Sverige till Thailand med över 2 500 procent jämfört med förra året, enligt en ny kartläggning från Tre. Foto: saiko3p/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt en kartläggning från Tre, som baseras på svenska mobilers roamingtrafik i 17 länder, ökade svenskarnas utlandsresande under jul och nyår rejält jämfört med förra året. Överst på topplistan hamnade resmål som Danmark, Spanien och Tyskland, men det var Thailand som stod för den verkliga reseboomen med en ökning på över 2 500 procent.

Tre har sammanställt anonymiserad nätverks- och roamingdata från svenska mobiler under jul- och nyårsveckorna 2021/2022 och kan konstatera att svenskarnas utlandsresor ökade rejält jämfört med samma veckor i fjol. Resandet ökade i alla 17 länder som fanns med i kartläggningen, och på favoritdestinationerna var antalet sverigeturister nästan uppe på samma nivåer som innan pandemin bröt ut.

Resorna från Sverige till Thailand ökade med över 2 500 procent

Danmark, Spanien och Tyskland låg överst på topplistan, men det var resorna till Thailand som ökade mest med över 2 500 procent jämfört med under jul och nyår förra året.

Den hisnande ökningen av Thailandsresor är enligt Tres pressansvarige Lovisa van der Schoot ett tydligt exempel på svenskarnas uppdämda resebehov. Trots ökad smittspridning och strängare restriktioner.

– Många svenskar har resfeber just nu, säger hon i ett pressmeddelande.

En reseboom till favoritresmålen veckan efter nyår

Resfebern verkar ha varit som hetast veckan efter nyår. Då var det nämligen fler svenskar som reste till favoritresmål som Danmark, Spanien, Frankrike, Kroatien och Italien än under samma vecka 2020, det vill säga strax innan pandemin bröt ut.

Nordiska länder i majoritet på svenskarnas topp 5-lista

Danmark, Spanien och Tyskland intar som sagt plats ett, två och tre på listan över svenskarnas favoritresmål. På plats fyra hittar vi Norge medan Finland placerar sig som nummer fem, vilket innebär att listan domineras av länder i Norden.