Säkerhet

Idag är handlar de vanligast anmälningarna som kommer in till försäkringsbolaget om skadade, borttappade eller bestulna mobiltelefoner. För dig som har oturen att utsättas för en olycka kan det bli en dyr historia. Det finns ett antal knep på saker du kan göra för att förhindra att du helt plötsligt står utan eller med en trasig mobiltelefon. Det handlar om att ladda ner rätt appar och att tänka på att skaffa rätt försäkring. 

1) Hitta min iPhone

När olyckan varit framme och du insett att du tappat bort eller blivit bestulen på din mobiltelefon kan du med hjälp av säkerhetsappar hindra fel personer från att få tag i din mobil. Dessa är enbart beroende av internet och därför kan även du som använder kontantkort ladda ner dessa appar till din smartphone. 

Apple använder sig av tjänsten Hitta min iPhone och till Androidtelefoner finns det motsvarande tjänster så som webbtjänsten så som Android Device Manager och Wave Secure. Oavsett om du har en iPhone eller en Androidtelefon kan du med hjälp av någon av dessa tjänster där användaren spåra din mobil på en karta i realtid.  Använder du dig av Wave Secure kan du dessutom genom att logga in på deras hemsida spara alla meddelanden, foton och annan information för att sedan radera den från mobilen. För att kunna använda dessa tjänster krävs det att mobilen är uppkopplad mot internet. Ett tips är därför att du köper ett kontantkort med mobilsurf för att kunna ha möjligheten att spåra din mobiltelefon när den är på vift. 

2) Lösenordet på mobilen

En mobil har inte bara ett högt värde i pengar utan innehåller även mycket privat information. Med med hjälp av något så enkelt som ett lite svårare lösenord kan du förhindra intrång och att fel personer från att komma åt din känsliga  information. Experter säger att tricket handlar om att använda sig av ett lösenord som innehåller bokstäver i både versaler och gemener samt siffror och andra tecken. 

3) Rätt försäkring

Om du har blivit bestulen på din mobiltelefon täcks detta oftast av din hemförsäkring, allt du behöver betala är självrisken. Vad som kan vara bra att tänka på är att mobilens värde minskar med åren. Detta betyder att om du har en mobil som har några år på nacken är mobilen inte längre värd mer än självrisken. Ett bra tips är därför att skaffa en försäkring, en så kallad drulleförsäkring, när du skaffar en ny mobiltelefon för att vara säker på att du får pengarna tillbaka. Denna försäkring kan du skaffa oavsett om du skaffar en mobil som är bundet till ett abonnemang eller om du köper en med kontantkort. 

4) Undvik situationer där mobilen kan ta skada

Det sista tipset du kan ha med dig över hur du kan skydda din mobil är att inte ta med eller använda mobilen i situationer där du vet att den kan råka ta skada. Om du vet med dig om att du tidigare har råkat ut för vattenskada på mobilen är ett tips att låta mobilen ligga hemma när du går till stranden. Om du måste kunna få tag på din familj eller vänner under dagen är ett tips att köpa ett kontantkort att använda i en mobil du inte är lika rädd om, exempelvis din gamla mobil som ligger och dammar i skrivbordslådan. Ett annat tips är även att inte gå och till exempel SMS:a eller surfa samtidigt. Ett hål i marken eller en rot att snava över är vanligare än vad man tror.

5) Locka inte till dig ficktjuvar

Befinner du dig ofta i miljöer där det är vanligt förekommande med stora folksamlingar är ett tips att hålla ett extra öga på din mobiltelefon. Vanligast är att personer som förvarar sin mobiltelefon antingen i fickan eller i en öppen väska blir av med sin mobil. Tänk därför på att förvara mobilen på ställen, exempelvis en innerficka eller i ett innerfack på handväskan för att undvika att bli utsatt för stöld. 

Om du vet mer dig att du ska befinna dig på en plats där du kan riskera att bli utsatt för ficktjuvar, exempelvis en konsert, kan ett tips vara att skaffa ett kontantkort att använda i en annan mobiltelefon under den specifika perioden. Genom att jämföra olika kontantkort kan du hitta det som erbjuder bäst pris för just ditt mobilanvändande.