Artiklar

I dag har smartphones kommit till att bli människans bästa vän. Vi använder dagligen mobilen för att lyssna på musik, svara på mejl, kolla in sociala medier eller lokalisera oss med hjälp av mobilens kartfunktion. Alla dessa funktioner drar dessvärre mycket batteri. Det händer allt för ofta att man står med en urladdad mobil och utan tillgång till laddare. Det finns dock flera knep för vad du kan göra för att spara batterierna på din mobil. Vissa knep är det många som inte känner till, exempelvis att det är bättre att använda sig av kontantkort än abonnemang om du vill spara batteri. Andra knep har du förmodligen hört förut men glömt bort. 

1. Använd dig av kontantkort

Det har visat att de som använder sig av kontantkort mer sällan går med en oladdad mobil. Detta av den enkla anledningen att de med kontantkort många gånger inte surfar på mobilens egen datapott utan passar på att surfa när de har tillgång till Wi-Fi. Vet du om att du inte är en flitig surfare, men ringer och SMS:ar desto mer, ja då kan ett kontantkort vara något för dig. Genom att jämföra alla kontantkort kan du hitta det som passar just ditt mobilanvändande. Med ett passande kontantkort kan du dessutom minska dina mobilkostnader. 

2. Dra ner ljusstyrkan 

Att dra ner ljusstyrkan på mobilens skärm sägs vara det absolut bästa sättet att spara på batterierna. Ett tips är även kolla om funktionen för anpassad ljusstyrka är påslagen. Det vill säga, att mobilen anpassar ljusstyrkan beroende på vilken app som används i mobilen. Om den är på är det rekommenderat att stänga av den då den här funktionen är en riktig batterisugare. 

3. Utnyttja din smartphones olika lägen 

Genom att slå på den smarta funktionen ”batterisparläge” på din smartphone kan du spara många timmars batteri. I batteriinställningar kan du slå på och av batterisparläge bäst du vill. Du kan även välja att mobilen automatiskt ska slå på funktionen när batterinivån sjunkit till en viss procent, exempelvis 20 %. Finns det en stund på dagen då du inte kommer bruka din mobil, sätt då på flygplansläge. Flygplansläge stänger av trådlösa funktioner i din enhet för att följa flygbolagens regler. Då trådlösa funktioner stängs av kommer färre appar på din smartphone användas vilket bidrar till minskad användning av batteriet. Det kan även vara ett bra sätt att spara pengar på exempelvis ett kontantkort eller helt enkelt få en paus från den ständigt uppkopplade tillvaron. 

4. Kartlägg vilka appar som drar batteri

Det är lätt hänt när man skaffar en smartphone att man laddar ner diverse appar som man använder under en viss period men som sedan glöms bort. Genom att i gå in i ”Inställningar” i din smartphone och sedan klicka vidare till ”batteri” kan du får en överblick över hur mycket batteri dina olika appar drar. Om det finns ett antal appar som är batteritjuvar är ett tips att överväga hur mycket du faktiskt behöver dem. Genom att ta bort appar som drar mycket kommer du spara batteri. Det kan även vara så att dessa appar förbrukar mycket data i bakgrunden, trots att du inte använder dem. Genom att radera dessa kan du därför frigöra mer surfmängd till ditt kontantkort eller abonnemang. 

5. Ha en reservmobil med kontantkort

Att smartphones dör konstant är något de flesta är väldigt vana vid. Många skämtar om att de saknar de gamla Nokia 3310 som i princip aldrig behövde laddas. Ett tips är därför att ha en reservmobil, som inte är en smartphone, och köpa ett kontantkort till denna. På så sätt kan du alltid ringa samtal samt SMS:a trots att din smartphone skulle ladda ur. Genom att ha ett kontantkort till denna räcker det oftast med att du laddar på 50 kr som du kan ha att ringa för i situationer där din smartphone har laddat ur.