Granskningar

En av de största nyheterna i telefonbranschen under 2017 var att Apple och Samsung medvetet gjort telefoner långsammare. Företagen ställs nu inför rätta i bland annat Italien och Frankrike där det finns lagstiftning som motverkar medvetna försämringar av en befintlig produkt. Även i Sverige har reaktionerna varit starka till nyheterna. 

Tillverkarna anklagas för medveten prestandaförsämring 

Anklagelserna som grundades i privata observationer om att Apples programvaruuppdateringar gjorde äldre telefoner långsamma. Apple erkände efter omfattande kritik att företaget hade försämrat hastigheten på äldre telefoner, men försvarade sig med att det gjordes för att batteriet skulle hålla längre. Om den förklaringen håller i rätten återstår nu att se – Apple ska nämligen ställas inför rätta i bland annat Frankrike. 

Tips! Efter upptäckten erbjuder Apple nu stora rabatter för den som vill byta sin telefons batteri. 

Apple är dock inte ensamma om att ertappas med att försämra telefonernas prestanda. Även Samsung har under året blivit anklagade för att ha gjort sina telefoner långsammare i syftet att fler ska köpa nya telefoner. För tillfället står även de på tur att ställas inför rätta i Italien som likt Frankrike har lagstiftning som motverkar att företag förkortar livslängder för att uppmuntra kunder att köpa nya varor. 

Samsung inte erkänt prestandaförsämring 

Eftersom Samsung till skillnad mot Apple inte utvecklar sin egen mjukvara (Android drivs av Google) verkar det mindre troligt att de genomfört liknande prestandaförsämringar. Samsung och flera andra mobiltillverkare har även gått ut offentligt och sagt att man inte har ägnat sig åt liknande aktiviteter. Om detta stämmer väntas de frias från alla anklagelser i Italien, till skillnad mot Apple som redan har erkänt sitt misstag. 

Fler mobiltillverkare kan ställas inför rätta

Att mobiltillverkare medvetet drivit kunderna till att köpa nya telefoner är något det har spekulerats länge kring. Efter att nyheterna om Apple kom ut så har nu spekulationerna fått ytterligare fart. Om den marknadsledande mobiltillverkaren använder sig av dessa metoder – varför skulle inte de mindre företagen? Det är därför inte oväntat att LG, Motorola med flera redan gått ut med pressmeddelanden som nekar till dessa anklagelser. 

Tänk på! Många mobiltillverkare använder Android som operativsystem vilket gör att de inte själva utvecklar uppdateringarna, det går Google. 

Eftersom en majoritet av världens mobiltillverkare använder Android som operativsystem är det inte heller lika troligt att dessa är inblandade i någon form av fusk. Detta eftersom Google i mycket stor utsträckning helt styr mjukvaran och dess uppdateringar.