samsung galaxy a32 5G skärm och baksidaSamsungs nysläppta 5G-telefon Galaxy A32 kommer till Sverige om ett par veckor. Foto: Pressbild/Samsung

Lanseringar

Den 12 februari börjar Samsung Galaxy A32 5G säljas i Sverige. Det är en mobil där stöd för 5G är högt prioriterat, och där andra funktioner har både för- och nackdelar mot andra Samsung-telefoner.

Samsung Galaxy A32 5G lanserades den 13 januari, i princip samtidigt som tillverkarens S21-serie. Nu är det snart dags för telefonen att släppas även i Sverige. Den 12 februari är säljstarten på den svenska marknaden.

Mobilen kommer att kosta kring 3 000 kronor. Det som framför allt utmärker telefonen är stöd för 5G och ett relativt kraftfullt batteri. 

Nya chipsetet Mediatek 6853

Samsung Galaxy A32 5G drivs av ett nytt chipset, som kallas för Mediatek 6853 eller Dimensity 720. Hur snabbt det kommer att göra telefonen återstår ännu att se.

Ramminnet är 4 GB, och det finns möjlighet att utöka den lagringen med ett extra minneskort. Det är något som Samsung inte behöll i sin S21-serie, men finns alltså kvar för åtminstone den här modellen av A-serien.

Hög prestanda, men begränsad skärmkvalitet

Prestandan som Samsung utlovar är hög. Att streama tv-serier och spela spel i mobilen ska gå bra även i hög kvalitet, i och med att mobilen har både 5G och andra egenskaper som möjliggör god prestanda.

Något att tänka på är att skärmen inte är den bästa för sådana aktiviteter. Till skillnad från Samsungs dyrare telefoner har Galaxy A32 en LCD-skärm i stället för en OLED-skärm. Skärmen är på 6,5 tum och upplösningen är begränsad till HD+.

Avskalad design och lovande kamera

Designen på Samsung Galaxy A32 5G är inget som sticker ut. Jämför man med den samtida S21-serien är A-modellen relativt avskalad.

För dig som prioriterar kameran är mobilens huvudlins på 48 megapixel. Den kompletteras sedan med en djupsensor, vidvinkellins och makrolins. Videor du spelar in med kameran ska kunna uppnå 4K-upplösning.