kvinna med trådlösa hörlurar tittar på mobiltelefon i soffanMobilen har spelat en viktig roll för julfirandet 2020, både för att prata med andra och för att streama tv-program. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock.com

Mobilnät

Mobilsamtalen ökade rejält den här julen, visar data från Telia. Men förutom traditionella samtal har Sveriges befolkning också sms:at mer än tidigare jular. Även tv-tittandet har varit extra populärt när fler har behövt stanna hemma under julen.

Mobilsamtalen var både fler och längre

6,5 procent fler och 36,5 procent längre. Så såg svenskarnas mobilpratande ut vecka 52 år 2020 jämfört med föregående år.

Det var alltså många som tillbringade stor del av firandet vid telefonluren, och inte bara genom digitala forum. Framför allt sticker seniorerna ut med 14,3 procent fler och 47,7 procent längre mobilsamtal.

– Att julen blev annorlunda i år har inte undgått någon men att traditionella mobilsamtal fick en sådan betydelse överraskar, säger Henrik Lönnevi, som är konsumentchef på Telia.

Fler sms skickades i jul

Förutom samtalen ökade också antalet vanliga sms. Sedan en tid tillbaka har sms:en blivit färre, medan andra kommunikationsmedel i stället har ökat. Men under julveckan vände alltså trenden uppåt igen.

Även här är det seniorerna som ökat sitt sms:ande mest. Nästan 11 procent fler sms skickades av seniorer under julen 2020 än samma vecka 2019.

Populärt med tv och streaming i år

Inte helt överraskande har också fler tittat på tv den här julen. Mellan den 23 och den 27 december var tv-tittandet 7,3 procent högre än samma dagar 2019.

Mest tittade svenskarna på tv på annandagen. Jämfört med förra året ökade dock tv-tittandet som mest den 27 december, med 18 procent.

Streamingen från nätet ökade 37,4 procent under julen som helhet, och som mest på julafton med hela 49 procent från ifjol. Bland annat den klassiska Kalle och hans vänner streamades till stor del.

– En spaning framåt är att uppkoppling kommer att bli ännu viktigare nu när det har blivit så tydligt vilka möjligheter och upplevelser det tillför i människors liv, kommenterar Henrik Lönnevi.