Artiklar

Kontantkort eller mobilabonnemang är en fråga som många av oss har ställt oss själva vid köpet av en ny mobiltelefon. Vad som passar bäst är helt individuellt och beror på behov, användning och smak. I vissa fall är det dock mer eller mindre självklart vilket som passar bäst. Kontantkort till barn är till exempel betydligt vanligare än abonnemang då föräldrarna enkelt kan hålla koll på hur mycket barnet egentligen förbrukar. Även vid utlandsresor är kontantkort ofta det vanligaste och bästa valet. Vi har alla hört skräckhistorierna från människor som fått en räkning på många tusentals kronor efter att ha använt sitt mobilabonnemang utomlands. Med ett kontantkort kan du lätt begränsa kostnaderna för din mobiltelefon till den förbetalda kostnaden för kontantkortet. Du kan samtidigt välja ett kontantkort med bättre utlandsvillkor än det kontantkort/abonnemang du använder i Sverige. På så vis blir resan både smidigare och trevligare.

Köp ditt kontantkort innan resan

När resfebern smyger sig på så kan det vara lätt att glömma de saker som kanske känns lite tråkigare att förbereda. Ett bra exempel på sådant är kontantkort till mobiltelefonen. Vare sig du ska vara borta i en vecka eller i tre månader så bör du jämföra kontantkort innan du reser iväg. Att hitta det bästa kontantkortet är inte helt lätt då konkurrensen på marknaden är hård. Samtidigt ändrar operatörerna sina erbjudanden så ofta att du inte kan lite på att priserna och villkoren du såg för ett år sedan fortfarande gäller.

Se över dina behov innan du jämför kontantkort

Innan du gör en jämförelse av kontantkort så är det viktigt att du ser över dina egna behov. Genom att hitta ”rätt” kontantkort kan du maximera nyttan av kontantkortet och samtidigt minimera kostnaderna. Exempel på saker du bör fundera på är:

  1. Vart vill du ringa/smsa? Priserna för samtal och sms skiljer sig åt beroende på varifrån i världen du ringer och vart du ringer. Du bör anpassa ditt köp efter vart du ska resa och vart du vill ringa från ditt resmål. Vill du ringa hem till Sverige från exempelvis Thailand så bör du leta efter kontantkort som låter dig göra det till det lägsta möjliga priset.
  2. Hur mycket vill du ringa/smsa/surfa? Kontantkort är ofta begränsade när det kommer till antal samtal och sms. Du bör därför fundera på hur mycket du tror att du kommer vilja/behöva ringa och smsa under resans gång. Skulle kontantkortet ”ta slut” brukar det dock gå att fylla på det igen så länge du har åtkomst till internet.
  3. Hur länge ska du resa? Även om det går att fylla på kontantkortet så är det inte alltid du har åtkomst till internet på semestern. Det bästa är därför att köpa ett kontantkort som du tror räcker hela resan.